Victoria lui Trump în alegerile din SUA a lovit industria de energie verde din Statele Unite

G.C. Data publicării:
energie verde
sursa: shutterstock.com/

Victoria lui Donald Trump reprezintă o lovitură pentru industria energiei regenerabile din SUA, determinând cel puțin o duzină de dezvoltatori să pună proiectele pauză proiectelor.

Producătorul canadian de panouri solare Heliene își suspendă planurile de a fabrica celule solare în SUA, în valoare de 150 de milioane de dolari, până când va avea mai multă claritate politică privind noua administrație Trump. Startup-ul de reciclare a bateriilor Princeton NuEnergy își reevaluează strategia de construcție a unei fabrici de 300 de milioane de dolari în 2028, au spus companiile pentru Financial Times

Industria energiei regenerabile se teme că realegerea lui Trump ar putea duce la o catastrofă pentru sector. Președintele ales a promis să accelereze producția de petrol și gaze a țării și să abolească politicile privind clima implementate de președintele Joe Biden, inclusiv să anuleze Legea de Reducere a Inflației, cea mai puternică măsură luată de SUA pentru a stimula energia regenerabilă. 

„Așteptăm cu sufletul la gură, înainte de a face noi investiții”, a spus Martin Pochtaruk, directorul executiv al Heliene. Solar Energy Manufacturers for America, o coaliție care include cei mai mari producători americani de panouri solare, estimează că aproximativ „o duzină” de proiecte așteaptă mai multe clarificări din partea noii administrații. 

„Au nevoie de mai multă certitudine înainte de a putea face acele pariuri de sute de milioane sau miliarde de dolari”, a spus Mike Carr, președintele asociației. 

Victoria lui Trump și posibilitatea ca partidului acestuia să controleze Congresul au dus la scăderea acțiunilor din sectorul energiei regenerabile, investitorii temându-se de o încetinire a ritmului de decarbonizare al țării sub un guvern republican. 

ETF-ul (Exchange Traded Fund) iShares Global Clean Energy, care urmărește companiile din sectorul energiei regenerabile, a scăzut cu 7% după înfrângerea vicepreședintei Kamala Harris de către Trump, în timp ce acțiunile First Solar și Vestas din Danemarca au scăzut cu aproximativ 10%. Producătorul de celule de combustibil Plug Power și furnizorul de servicii solare pentru locuințe Sunnova au scăzut cu mai mult de un sfert. 

Fondurile care pariau pe scăderea acțiunilor din domeniul energiei regenerabile au câștigat mai mult de 1 miliard de dolari din această tranzacție. Vezi și Victoria lui Trump aduce fondurilor speculative un câștig de 1,2 miliarde de dolari din pariurile împotriva energiei regenerabile

Legea de Reducere a Inflației (IRA), adoptată în 2022, a transformat SUA într-o piață de top pentru investițiile în energie curată și a accelerat ritmul de decarbonizare al țării, stimulând investiții private de aproape 450 de miliarde de dolari de la adoptarea sa, potrivit Clean Investment Monitor. 

Trump a atacat constant legea în campania sa, numind-o „o înșelătorie verde” și jurând că „va anula” sprijinul federal în valoare de 370 de miliarde de dolari pentru energia curată prevăzut de lege. El a mai promis să elibereze producția de petrol și gaze a țării și să oprească proiectele de energie eoliană offshore și mandatele pentru vehicule electrice „din prima zi” dacă va fi ales. 

Wood Mackenzie estimează că implementarea energiei regenerabile ar putea scădea cu 30% dacă se vor elimina creditele fiscale și vor fi impuse noi taxe pe echipamente și restricții privind avizele. 

Mai mulți directori și analiști au declarat pentru FT că argumentul economic pentru proiectele regenerabile va continua sub Trump și se așteaptă ca creditele fiscale IRA pentru producerea de energie și fabricare să rămână intacte. În ciuda presiunilor asupra ratelor dobânzilor, energia solară și vântul onshore rămân cele mai ieftine surse de energie electrică nouă, potrivit Lazard.

În timp ce Trump a eliminat restricțiile privind producția de combustibili fosili și standardele de emisii, el a reînnoit și creditele fiscale pentru proiectele de energie solară și eoliană, precum și pentru vehiculele electrice. Instalațiile de energie solară și eoliană au crescut cu 32% și, respectiv, 69% în timpul primului mandat al lui Trump ca președinte, în timp ce vânzările de vehicule electrice s-au dublat, conform unei analize Raymond James. 

Analiștii se așteaptă ca proiectele de energie eoliană offshore și vehiculele electrice să fie cele mai afectate sub conducerea lui Trump. Spre deosebire de energia solară și vântul onshore, proiectele de energie eoliană offshore necesită permise federale, iar vehiculele electrice au devenit o problemă politică încă din primul mandat al lui Trump.

Chao Yan, directorul executiv al Princeton NuEnergy, a avertizat că tarifele propuse de Trump ar putea crește costul componentelor și echipamentelor pentru producția de energie regenerabilă și ar putea afecta producătorii naționali. 

Președintele ales a promis un tarif de 10-20% pentru toate importurile și un tarif de 60% pentru produsele din China, principalul producător de tehnologii curate. 

„Este prea mult necunoscut. Este greu să ne mișcăm”, a spus Yan. „Avem nevoie de timp pentru a discuta intern și, de asemenea, pentru a discuta cu investitorii dacă trebuie să menținem viteza actuală sau dacă ar trebui să încetinim.” 

Administrația Biden a stabilit un obiectiv de reducere a emisiilor cu 50% - 52% față de nivelurile din 2005. Wood Mackenzie estimează că un al doilea mandat al lui Trump ar putea duce la 500 de milioane de tone suplimentare de emisii de carbon în sectorul energetic până în 2030.

„Boom-ul energiei curate nu se va opri... este o întrebare dacă președintele Trump va permite Americii să rămână lider în acest domeniu sau dacă va ceda rolul de lider altor țări, în special adversarilor precum China”, a spus Andrew Reagan, director executiv al Clean Energy for America, care în octombrie a lansat o campanie publicitară în sprijinul lui Harris.