Victoria lui Trump aduce fondurilor speculative un câștig de 1,2 miliarde de dolari din pariurile împotriva energiei regenerabile
Investitorii care au pariat împotriva acțiunilor din sectorul energiei regenerabile au obținut profituri de peste 1,2 miliarde de dolari, ca urmare a vânzărilor masive care au afectat sectorul după victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA.
Arrowstreet Capital și Qube Research & Technologies au fost printre cele care au profitat de pe urma scăderii acțiunilor unor companii precum producătorul norvegian de hidrogen Nel și producătorul german de turbine eoliene Nordex, potrivit datelor Breakout Point, scrie Financial Times. Acțiunile acestor companii au scăzut puternic miercuri, pe fondul temerilor că noul președinte va „anula” Legea de Reducere a Inflației a președintelui Joe Biden, o decizie care ar putea duce la oprirea subvențiilor și planului de dezvoltare a energiei eoliene offshore.
Producătorul de hidrogen Plug Power și dezvoltatorul de energie solară Sunrun, ambele vizate puternic de fondurile speculative, au scăzut cu 22% și, respectiv, 30%, în contextul retragerii investitorilor. În Europa, Ørsted din Danemarca, cel mai mare dezvoltator de parcuri eoliene offshore la nivel global, a scăzut aproape 13% miercuri, în timp ce Nordex a pierdut aproximativ 8%.
În total, fondurile speculative au realizat peste 1,2 miliarde de dolari din pariurile împotriva celor mai mari 20 de companii pe acțiuni din sectorul regenerabilelor din SUA și Europa, conform datelor S3.
Sectorul energiei verzi a fost o țintă populară pentru fondurile speculative, pe măsură ce inflația ridicată și ratele dobânzilor au afectat afacerile ale căror acțiuni crescuseră în fazele incipiente ale pandemiei de coronavirus. Posibilitatea tot mai mare a unui al doilea mandat al lui Trump a amplificat aceste îngrijorări anul acesta.
„A existat o neliniște legată de rezultatul alegerilor din SUA”, a declarat Deepa Venkateswaran, director de cercetare în utilități și energie regenerabilă la Bernstein. „Abia în lunile următoare vom ști exact care vor fi politicile (lui Trump n.r.)” .Trump a promis că va pune capăt energiei eoliene offshore în SUA din prima zi a mandatului său și va opri subvențiile introduse prin Legea de Reducere a Inflației implementată de Biden.
Sectorul regenerabilelor are probleme de „mult timp”, mulți investitori pierzându-și răbdarea față de aceste acțiuni, a declarat Eirik Hogner, manager adjunct de portofoliu la Clean Energy Transition. Însă miercuri, „fiecare acțiune ale companiilor de energie regenerabilă s-a prăbușit”, a adăugat el. „Toată lumea știe cât de important a fost anunțul IRA (Legii de Reducere a Inflației n.r.) pentru sector atunci când legea a fost introdusă”.
Directorii companiilor de energie regenerabilă, inclusiv Ørsted și producătorul de turbine eoliene Vestas, au încercat să contracareze comentariile negative în timpul prezentării rezultatelor trimestriale marți, afirmând pentru Financial Times că energia regenerabilă joacă un rol cheie în crearea de locuri de muncă în statele cu înclinații republicane din SUA.
Henrik Andersen, directorul general al Vestas, a spus că declarațiile făcute în timpul campaniei ar putea să nu fie puse în practică atunci când Trump va prelua mandatul. „Uneori, sunt doar declarații politice, iar apoi vom vedea ce se întâmplă cu adevărat”, a spus el.
Andersen a cumpărat joi 10.000 de acțiuni în compania pe care o conduce, conform documentelor publice.
Unii analiști au menționat creșterea sectorului energiei verzi în primul mandat al lui Trump drept un motiv de optimism, deși alții au argumentat că o abrogare parțială a IRA ar încetini semnificativ creșterea.
Michelle Davis, director global de cercetare în energie solară la Wood Mackenzie, a spus că se așteaptă ca unele elemente din IRA să fie „modificate semnificativ” și estimează că o treime din capacitatea de energie regenerabilă ar putea să nu fie construită în următorul deceniu, în scenariul în care subvențiile vor modificate considerabil.
Între timp, procesul de obținere a aprobărilor pentru viitoarele proiecte de energie eoliană offshore ar putea fi blocat de agențiile federale, au avertizat miercuri analiștii de la RBC.
Fondurile speculative (hedge funds) sunt vehicule de investiții private care colectează bani de la investitori pentru a genera profituri și au o mai mare flexibilitate comparativ cu fondurile de investiții tradiționale, întrucât nu sunt reglementate la fel de strict. Concret, fondurile speculative profită de orice anomalie care se produce în piață, cu scopul de a produce un câștig rapid.