Uniunea Europeană nu mai are nevoie de furnizorii ruși. Se poate autosusține energetic
În ultimii ani, UE a reuşit să facă faţă riscurilor critice la adresa securităţii aprovizionării sale cu energie, iar mai apoi să recâştige controlul asupra pieţei şi a preţurilor. Accelerarea tranziţiei către neutralitatea climatică prin utilizarea extensivă a surselor regenerabile a făcut ca jumătate din producţia de energie electrică a uniunii să fie ecologică.
Ponderea gazelor ruseşti în importurile UE a scăzut de la 45% în 2021 la 18% până în iunie 2024, în timp ce importurile de la parteneri precum Norvegia şi SUA au crescut. În perioada august 2022-mai 2024, cererea de gaze rusești s-a redus cu 138 miliarde de metri cubi.
„Raportul energetic ne confirmă faptul că nu mai depindem de livrările operate de Rusia. Progresele înregistrate sunt vizibile. Sectorul s-a dezvoltat în mod competitiv și este accesibil tuturor membrilor. La momentul actual, UE nu a fost nicicând mai puternică din punct de vedere al resurselor de energie și în același timp, ecologică”, a declarat Comisarul european pentru Energie, Kadri Simson.
Preţurile la energie sunt mai stabile şi rămân cu mult sub nivelurile de vârf ale crizei energetice din 2022, iar emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut cu 32,5% datorită utilizării surselor regenerabile.
Energia eoliană a depăşit gazele pentru a deveni a doua cea mai mare sursă de energie electrică din UE, după energia atomică. În prima jumătate a anului 2024, energia din surse regenerabile a generat 50% din energia electrică a uniunii.
Cu toate acestea, eforturile în materie de eficienţă energetică vor trebui intensificate în continuare pentru ca UE să atingă obiectivul de reducere cu 11,7% a consumului final de energie până în 2030, precizează Comisia Europeană.