UE vrea alimentarea Ucrainei cu gaze din Azerbaidjan. Se poate face doar prin România

Sorin Andone Data publicării: Data actualizării:
gaz azerbaidjan
Foto: Profimedia

Uniunea Europeană analizează posibilitatea de a transporta gaze azere prin conductele rusești care traversează teritoriul ucrainean, potrivit unor surse citate de Bloomberg.

Măsura vine ca parte a eforturilor UE de a-și diversifica sursele de energie și de a reduce dependența de gazul rusesc și interesează România în cel mai înalt grad pentru că gazele azere nu pot ajunge în Ucraina decât traversând Dobrogea.

Practic, alimentarea cu gaz a Ucrainei se va face pe la noi, cu efectele conexe în care Trasngaz, ca operator de sistem, să încaseze taxele de tranzit.

Oficiali UE și reprezentanți ai guvernelor europene negociază în prezent cu Ucraina pentru a prelungi acordul privind tranzitul gazelor rusești către țările UE prin Ucraina după 2025, când expiră actualul contract de tranzit dintre Gazprom și ucraineni. Cu toate acestea, Oleksiy Chernyshov, directorul general al Naftogaz din Ucraina, a exclus participarea țării sale la orice proiect al UE care implică relații cu Gazprom din Rusia.

În aceste condiții, una dintre opțiunile discutate este ca UE să cumpere gaz din Azerbaidjan și să îl transporte folosind infrastructura de conducte rusești existentă în Ucraina. Această abordare ar permite UE să evite cumpărarea directă de gaz din Rusia, pe care încearcă să o elimine treptat. Ucraina ar fi deschisă la ideea de a cumpăra gaz din Azerbaidjan și intenționează să continue să utilizeze infrastructura sa internă. UE consideră că menținerea tranzitului prin Ucraina este un factor crucial pentru susținerea economiei țării. În plus, oficialii europeni sunt îngrijorați de faptul că gazoductele inactive s-ar putea deteriora sau ar putea deveni ținte militare, precizează Bloomberg.