UE întărește cooperarea cu Africa de Sud și acordă finanțări în valoare de 32 mil. euro pentru proiecte de hidrogen verde

G.C. Data publicării:
energie verde
sursa: shutterstock.com/

Uniunea Europeană (UE) a promis luni să acorde Africii de Sud două finanțări în valoare de aproximativ 32 de milioane de dolari pentru a accelera planurile privind hidrogenul verde. Hidrogenul verde, produs prin electroliza apei folosind electricitate din surse regenerabile, nu produce gaze cu efect de seră și poate fi utilizat în industrii precum transport, petrochimie și siderurgie.

Prima finanțare acordată de UE, în valoare de 140 milioane de rand sud-africani (7 milioane de euro), va ajuta compania de stat sud-africană Transnet, care se confruntă cu dificultăți, să acopere costurile infrastructurii, sprijinind astfel căile ferate, porturile, conductele și alte aspecte logistice. Cea de-a doua, în valoare de 25 de milioane de euro, va ajuta cea mai industrializată economie a Africii să își dezvolte lanțul valoric al hidrogenului verde, scrie Reuters.

Hidrogenul verde este considerat esențial pentru eforturile de decarbonizare din Africa de Sud și Europa. Țările europene au investit în proiecte de hidrogen verde în Africa pentru a asigura viitoarele surse de combustibil.

„Aceste două subvenții ale Uniunii Europene vor fi implementate astfel încât să contribuie la obiectivele strategice ale Africii de Sud,” a declarat Kadri Simson, comisarul european pentru energie, reporterilor din Pretoria, capitala administrativă a Africii de Sud. 

„Considerăm că hidrogenul verde oferă unele dintre cele mai bune oportunități pentru ca țara să se industrializeze cu adevărat”, a adăugat Kgosientsho Ramokgopa, ministrul sud-african al energiei și electricității.

Fondurile vor ajuta Africa de Sud să valorifice resursele sale abundente de energie regenerabilă, respectiv eoliană și solară, pentru a produce hidrogen verde, considerat o alternativă curată la combustibilii fosili. Deși țări precum Africa de Sud, Namibia, Egipt și Chile vizează să producă acest combustibil, încă este prea scump, scrie Bloomberg. Cu toate acestea, se așteaptă ca hidrogenul verde să devină mai atractiv pe măsură ce prețurile scad datorită dezvoltării tehnologice și creșterii sancțiunilor pentru utilizarea combustibililor fosili.

Fondurile provin din bugetul Uniunii Europene și sunt separate de suma de 9,3 miliarde de dolari din parteneriatul existent privind clima între Africa de Sud și unele dintre cele mai bogate țări din lume. UE a oferit un sprijin similar și Namibiei.