Ucraina vrea să crească ponderea consumului de energie verde la 27% până în 2030. Planul necesită investiții de 20 mld. dolari

Redacția Digi Economic Data publicării:
energie verde
sursa: shutterstock.com/

Guvernul ucrainean a aprobat Planul Național de Acțiune pentru Energie Regenerabilă prin care își propune să majoreze ponderea consumului de energie verde în consumul brut la 27% până în 2030. Implementarea planului, însă, necesită investiții de 20 de miliarde de dolari pentru țara aflată de mai bine de doi ani în război.

Planul Național de Acțiune pentru Energie Regenerabilă menționează că invazia rusă a cauzat pierderea a aproximativ 25% din capacitatea instalată de energie regenerabilă, scrie Ukraine Business News. Situația privind centralele eoliene este dificilă, întrucât 75%, respectiv aproximativ 1,4 GW, se află în teritorii ocupate. De asemenea, aproximativ 14% din centralele solare sunt sub ocupație – mai mult de 0,6 GW, scrie Ukraine Business News.

Chiar și în aceste condiții, în 2023, aproximativ 10% din energia electrică a fost produsă folosind energie solară și eoliană. Luând în considerare centralele hidroelectrice mari, ponderea s-a ridicat la 20,3%. Sursa citată adaugă că, în total, în perioada 2022-2023 au fost puse în funcțiune mai mult de 650 MW de noi capacități de producție a energiei verzi în Ucraina.

Implementarea Planului Național de Acțiune pentru Energie Regenerabilă necesită investiții de 20 de miliarde de dolari, conform Ministerului Energiei, citat de Interfax Ukraine.

„Conform planului, ponderea energiei regenerabile în consumul final brut de energie în 2030 va fi de 27%, inclusiv 33% în sistemele de încălzire și răcire, 29% în producția de electricitate și 17% în sectorul transporturilor”, a transmis ministerul, adăugând că noile capacități în sectorul energiei electrice ar trebui să crească la 10 GW până în 2030.

Planul Național de Acțiune pentru Energie Regenerabilă completează Planul Național de Energie și Climă al țării și conturează traiectoriile de dezvoltare pentru sectorul energiei regenerabile până în 2030.