Ucraina se va confrunta cu grave penurii de energie în timpul iernii, arată un raport al Agenţiei Internaţionale a Energiei
Deficitul de alimentare cu energie electrică al Ucrainei ar putea ajunge la 6 gigawaţi (GW) în această iarnă, aproximativ o treime din vârful de cerere aşteptat, pe fondul atacurilor ruseşti asupra infrastructurii energetice şi al expirării unui contract de livrare a gazelor.
De la invazia rusească din februarie 2022, sistemul energetic al Ucrainei a fost vizat de atacurile Rusiei, rezultând în întreruperea alimentării cu energie şi aprovizionarea limitată cu electricitate în anumite regiuni.
Un raport publicat joi de Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), citat de Reuters, arată că în vară, când cererea de electricitate este de obicei mai scăzută, capacitatea de producție a Ucrainei a scăzut cu peste 2 GW sub cererea record de 12 GW. În această iarnă, cererea de energie electrică de vârf ar putea crește la 18,5 GW.
„Noi atacuri asupra infrastructurii, deficienţele înregistrate la echipamente şi neîndeplinirea lucrările de mentenanţă adaugă riscuri suplimentare”, se arată în raport.
Iarna trecută, Ucraina a consumat aproximativ 18 GW de energie electrică, inclusiv din importuri, conform datelor oficiale. În martie, țara producea 13 GW, a spus o sursă din industrie.
Ministerul Energiei a declarat joi că țara a pierdut 9 GW de capacitate de generare în acest an, ca urmare a peste 1.000 de atacuri rusești. Ucraina a atacat, de asemenea, infrastructura energetică din Rusia, dar la o scară mai mică, concentrându-se în principal pe rafinăriile de petrol.
Ucraina poate satisface cererea de gaze din producţia internă şi din depozite, dar o iarnă mai rece decât de obicei va spori necesitatea importurilor. Contractul de tranzit al gazelor cu grupul rus Gazprom expiră la finalul acestui an, iar Kievul a anunţat că nu vrea să-l extindă.
Un alt risc este reprezentat de deficitul de alimentare cu gaze şi electricitate în Republica Moldova. Deşi ţara nu este direct dependentă de gazul rusesc pentru a satisface cererea de gaze, primeşte aproximativ două treimi din electricitate de la o centrală electrică din regiunea Transnistria, susținută de Rusia.
Pentru sprijinirea securităţii energetice a Ucrainei în această iarnă, trebuie efectuate lucrări de reparaţii şi construcţii pentru a proteja infrastructura de noi atacuri, în special în apropierea centralelor nucleare, avertizează IEA. De asemenea, sunt necesare măsuri interne de economisire a energiei şi o reţea mai bună de transmisie a importurilor de electricitate.
În plus, Ucraina are nevoie de importuri de gaze de aproximativ 0,6 miliarde metri cubi (bcm) în septembrie şi octombrie, pentru a-şi îndeplini ţinta de stocare înainte de 1 noiembrie.