Turcii lucrează în plin la scoaterea gazelor din Marea Neagră. Sectorul românesc poate fi afectat din cauza reacției întârziate

Sorin Andone Data publicării:
neptun deep
Foto: Profimedia

Volumul producției de gaze naturale la zăcământul Sakarya din sectorul turc al Mării Negre a ajuns la 5,5 milioane de metri cubi pe zi, adică 2 miliarde metri cubi pe an, potrivit ministrului Energiei și Resurselor Naturale din Turcia. Există posibilitatea ca gazele din platforma noastră, din care se va alimenta Neptun Deep, să migreze către golurile lăsate de ei. Proiectul românesc de exploatare este tergiversat de 10 ani. 

Potrivit acestuia, volumele de producție existente fac posibilă aprovizionarea cu gaz a 2,4 milioane de abonați. "Rezervele din Marea Neagră sunt mari. Trei nave de foraj turcești sunt implicate în lucrări - Fatih, Yavuz și Kanuni. Obiectivul nostru este să creștem producția de gaze și să ajungem la 6 milioane de metri cubi pe zi până în august și la 10 milioane de metri cubi până în 2025", a declarat ministrul turc, Alparslan Bayraktar, citat de Trend.az.

Acesta lucru înseamnă că turcii își vor dubla producția de gaze din Marea Neagră, de la 2 la aproape 4 miliarde metri cubi în doar câteva luni. Bayraktar a menționat că regiunile vestice ale Mării Negre par să fie prioritare în ceea ce privește zăcămintele.

"Intenționăm să începem forajul în largul coastelor provinciilor Kastamonu, Sakarya (lângă Istanbul), Sinop și Rize", a informat șeful Ministerului Energiei. De asemenea, ministrul a atras atenția asupra importanței utilizării energiei nucleare pașnice pentru securitatea energetică a Turciei.

"În cursul anului curent va începe testarea primului din cele patru reactoare de la centrala nucleară Akkuyu. Reactoarele vor fi puse în funcțiune în etape - unul în fiecare an. Astfel, Akkuyu va atinge capacitatea maximă în 2028, ceea ce va acoperi 10% din necesarul de energie electrică al Turciei și va reduce importurile de gaze cu 7 miliarde de metri cubi pe an", a declarat acesta.

România are, la rândul ei, un program de extracție a gazului din Marea Neagră, din sectorul românesc al mării. BSOG scoate deja 1 miliard de metri cubi anual, iar cea mai mare exploatare – Neptun Deep, este așteptată să demareze în 2027 (Petrom, ca operator de proiect, și Romgaz).

De aici, sunt așteptați peste 7 miliarde de metri cubi anual, începând cu 2030. Până atunci însă, geologic, există posibilitatea ca gazele din Neptun Deep să migreze către golurile lăsate de turci. Când a început, în 2022, producția de gaze, Turcia nu avea producție locală, fiind dependentă în proporție de 99% de importuri. Acum, multiplele descoperiri făcute în mare, plasează cantități de gaze de aproape 800 miliarde de metri cubi, estimate la peste 500 miliarde de euro, la prețurile actuale de piață.

Turcia scoate gaze din zăcământul Sakarya, care este adiacent geologic Neptun Deep, de unde România se tot chinuie să scoată gaze de mai mult de un deceniu. Abia anul trecut, Petrom și Romgaz au luat decizia finală de investiție, primele gaze urmând a fi extrase abia în prima parte a lui 2027, iar producția, maximal 7 miliarde metri cubi anual, urmând să fie atinsă abia din 2030 - 2031.

La acel moment, Turcia va fi ajuns deja demult la producție masivă de gaze, urmând a fi jucător regional major pe piață, laolaltă cu Rusia și Azerbaidjan. Este de precizat că, de la anunțarea descoperirii zăcământului de la Sakarya - 2020 și până la intrarea în producție, turcilor le-a luat trei ani.

Resursele de gaze din platforma continental românească a Mării Negre erau anunțate din 2017, iar luarea deciziei de investiție comercială trebuia luată de către ExxonMobil, concesionarul de atunci a zăcământului, trebuia făcută în 2018. Tergiversările de natură fiscală ale statului roman au făcut însă ca investitorul american să se retragă din România și să-și vândă participația către Romgaz.