Turcia și Statele Unite vor să-și extindă parteneriatul în domeniul energiei nucleare. Mai multe proiecte ar putea fi dezvoltate
Turcia a inițiat ample discuţii cu Statele Unite ale Americii pe tema construirii de centrale nucleare și reactoare modulare (SMR). Parteneriatul ar asigura securitatea energetică pe termen lung a turcilor, precizează ministerul de resort din Ankara.
Turcia menține relații cordiale atât cu Rusia, cât și cu SUA, în pofida direcției adoptate de majoritatea țărilor aliate celor două mari puteri. Autoritățile de la Ankara vor să dezvolte mai multe proiecte comune pe baza energiei nucleare.
Astfel, lucrările de construcţie începute de grupul rus Rosatom la prima centrală nucleară din Turcia continuă. Când vor fi finalizate, unitatea va produce 4.800 de Megawaţi.
"SUA şi-au exprimat interesul faţă de obiectivul Turciei de a-şi creşte capacităţile din domeniul energiei nucleare şi construirea de noi centrale în acest sens. Planurile cuprind atât construcția de atomocentrale cât și de reactoare modulare. Negocierile noastre cu Statele Unite vor continua până când ne vom pune de acord asupra unui cadru de implementare”, precizează Ministerul Energiei din Turcia.
Oficialii americani au confirmat discuțiile și intenția de a dezvolta proiecte pe viitor.
"Lucrăm alături de ei pentru a le reduce dependenţa de Rusia, în orice mod posibil. Discuțiile sunt avansate în cazul dezvoltării mai multor proiecte SMR”, a declarat pentru Reuters, ambasadorul american în Turcia, Jeff Flake.
Turcia intenționează să construiască trei centrale nucleare, fiecare cu patru reactoare şi în completarea acestora, SMR, pentru a mări capacitatea totală de producţie a țării la 20.000 de Megawaţi.