Turcia este pregătită să livreze gaze statelor membre UE dacă pot susține cererea. Bulgaria ar putea deveni furnizorul Europei
Turcia este pregătită să livreze cantități mai mari de gaze naturale spre Uniunea Europeană, dar cu garanția unui angajament pe termen lung, care să justifice investiţiile necesare în infrastructură.
Administrația de la Ankara vrea ca Turcia să devină principalul partener al Uniununii Europene în comerțul cu gaze naturale (GNL), după ce oficialii de la Bruxelles au impus sancțiuni dure livrărilor din Rusia. Pentru a realiza acest lucru, turcii propun construirea unei rețele de transport GNL din Azerbaidjan, care să tranziteze Turcia în drum spre Europa. În toată această ecuație, Bulgaria ar putea deveni furnizorul de gaz al Europei, dacă proiectul se va concretiza.
"Pentru a începe acest parteneriat în domeniul energetic cu Uniunea Europeană, avem nevoie de garanții din partea membrilor spațiului comunitar. Acest lucru înseamnă un angajament pe termen lung, de cel puțin 10 sau 15 ani. Toate aceste discuţii din prezent se poartă fără a şti cantitatea de care piaţa europeană are nevoie. După ce vom parcurge această etapă, nu mai rămâne decât ca Bulgaria să distribuie gazele transportate din Turcia către toate statele membre UE”, a declarat ministrul turc al Energiei, Alparslan Bayraktar.
Bayraktar a respins sugestia europenilor privind schimbul reciproc de gaze naturale, această propunere fiind nefezabilă, în contextul în care Ankara importă pentru piața internă cantități mari de GNL din Rusia, iar UE respinge posibilitatea realimentării cu produse petroliere de proveniență rusească.
Bulgaria ar putea deveni principalul furnizor de gaze al UE
Potrivit Bloomberg, autorităţile turcești vor colabora cu Socar, compania energetică naţională din Azerbaidjan, pentru a realiza infrastructura de transport și creşte livrările de gaze până la 10 miliarde metri cubi pe an, dar cu condiția ca statele membre UE să poată susține cererea pe termen lung.
Obiectivul Turciei este acela de a deveni un hub regional de gaze naturale, în pofida faptului că importă în întregime GNL pentru acoperirea necesităţilor interne. În acest sens, turcii au investit masiv în noi aparate de lichefiere a gazelor naturale, și-au mărit capacitatea de stocare și au dat startul unor noi proiecte de exploatare în Marea Neagră.
Anul trecut, Turcia a semnat mai multe contracte de export cu Bulgaria, România, Republica Moldova şi Ungaria pentru cantităţi mici de gaze. Propunerea turcilor de a transforma Bulgaria în principalul furnizor de gaze al UE nu este întâmplătoare.
Conform acordului semnat între Ankara și Sofia, Bulgaria plătește 500.000 de dolari pe zi pentru a avea acces la reţeaua de gaze din Turcia. O schimbare a statutului din client în furnizor va permite autorităților bulgare să renegocieze contractul încheiat cu turcii și să distribuie gazul către țări terțe. Acordul Turcia-Bulgaria permite importul unei cantităţi de până la 1,5 miliarde metri cubi de gaze naturale lichefiate, care pot fi re-exportate către vest.
Deși varianta bulgărească pare o soluţie flexiblă în viziunea oficialilor turci, Bruxelles-ul va evalua ce impact are o astfel de înțelegere asupra concurenței, mai ales că există temeri legate de capacitatea acordului de a limita competiția din piață.