Tranziție verde: Marea Britanie îşi închide ultima centrală pe cărbune. Este prima țară din G7 care renunță definitiv

G.C. Data publicării:
carbune
sursa: shutterstock.com/

Ultima centrală pe cărbune din Marea Britanie se închide oficial luni. Istoria de 142 de ani a țării în producerea de energie electrică pe bază de cărbune se încheie odată cu oprirea definitivă a centralei Ratcliffe-on-Soar din Nottinghamshire. 

În primăvară, Miniştrii Energiei din ţările Grupului celor Şapte (G7), cele mai dezvoltate democrații din lume, au ajuns la un acord pentru a-şi închide centralele pe cărbune din ţările lor până în 2035 cel târziu, într-un efort pentru implementarea tranziţiei verzi, de la combustibilii fosili către alte forme de energie. Marea Britanie este prima ţară din G7 care renunță la cărbune pentru a produce electricitate.

Luni, centrala de la Ratcliffe-on-Soar, singura centrală pe cărbune rămasă în Marea Britanie, va genera energie electrică pentru ultima dată, după ce a alimentat Regatul Unit timp de 57 de ani. Închiderea centralei marchează sfârșitul unui capitol din istoria Marii Britanii, potrivit The Guardian.

Decizia este considerată un succes major de activiștii de mediu, fiind un pas important pentru reducerea emisiilor de carbon ale Regatului Unit, oferind un exemplu internațional în domeniul climei și asigurând o „tranziție justă” pentru angajații din industria cărbunelui din Marea Britanie.

„Închiderea de astăzi a centralei de la Ratcliffe marchează sfârșitul unei ere, iar muncitorii din industria cărbunelui se pot mândri pe drept cu munca lor de a alimenta țara noastră timp de peste 140 de ani. Ca națiune, le datorăm recunoștință”, a declarat Michael Shanks, ministrul britanic al Energiei.

Marea Britanie a devenit prima țară care a stabilit o dată de eliminare totală a energiei pe cărbune, 2025, după ce a introdus reglementări ecologice tot mai stricte pentru reducerea orelor de funcționare ale centralelor pe cărbune.

Cei 170 de angajați rămași la Ratcliffe vor fi invitați luni în cantină, unde vor privi live, din sala de control a centralei, un videoclip cu momentul în care unitățile vor fi oprite.

„Anul acesta a fost o succesiune de momente emoționante. Sunt sigur că vor fi câteva lacrimi când totul se va opri și când oamenii vor pleca”, a declarat Peter O’Grady, managerul centralei de la Ratcliffe.

Centrala pe cărbune angaja cândva 3.000 de ingineri, dar forța de muncă a scăzut treptat, în ritm cu producția de energie, în ultimii ani. În anii 1980, energia pe cărbune reprezenta 80% din energia electrică a Regatului Unit, iar în 2012 ponderea se situa la 40%, înainte de a scădea rapid în ultimul deceniu din cauza taxelor mari pe carbon și a creșterii capacităților de energie regenerabilă.

„Acesta este ultimul capitol al unei tranziții remarcabil de rapide pentru țara care a început revoluția industrială”, a spus Phil MacDonald, director general al think tank-ului global de energie Ember.

Un raport realizat de Ember a constatat că utilizarea energiei pe cărbune s-a înjumătățit în rândul țărilor Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), de la un vârf atins în 2007. Anul trecut, energia pe cărbune a reprezentat 17% din electricitatea generată de țările OCDE, însă doar 27 din cele 38 de state membre s-au angajat să elimine cărbunele până la sfârșitul deceniului.

„Regatul Unit a fost prima țară care a construit o centrală pe cărbune. Este corect să fie prima mare economie care renunță”, a declarat Ed Matthew, director la think tank-ul pentru criza climatică E3G.

Angajații au fost anunțați pentru prima dată în 2021 că centrala va fi închisă la sfârșitul anului 2022, dar proprietarul centralei Ratcliffe, compania germană de energie Uniper, a declarat ulterior că va menține centrala în funcțiune, în baza unui acord cu Guvernul, în timpul crizei gazelor la nivel european declanșată de războiul din Ucraina.

Uniper a colaborat cu sindicatele pentru a ajuta mulți ingineri să-și găsească noi locuri de muncă la alte centrale ale companiei sau să urmeze cursuri de formare care ar putea duce la locuri de muncă în alte sectoare ale industriei energetice. Peste 100 de persoane sunt așteptate să rămână la centrală pentru a efectua lucrări de dezafectare în următorii doi ani.

Michael Lewis, directorul executiv al Uniper, a declarat: „Pentru mine, Ratcliffe a fost întotdeauna mai mult decât o simplă centrală electrică – a fost un pilon al securității energetice a Marii Britanii timp de decenii. Construită într-o perioadă în care cărbunele era coloana vertebrală a progresului industrial, Ratcliffe a alimentat peste 2 milioane de locuințe și afaceri – echivalentul întregii regiuni East Midlands. A jucat un rol crucial în stimularea creșterii economice și în susținerea mijloacelor de trai pentru mii de oameni.”

„Aceasta va fi prima dată din 1882 când cărbunele nu va mai alimenta Marea Britanie. Pe măsură ce închidem acest capitol, onorăm moștenirea Ratcliffe și pe oamenii care au lucrat aici, în timp ce îmbrățișăm viitorul energiei mai curate și flexibile,” a adăugat el.

Decizia marchează un pas semnificativ în direcţia indicată anul trecut de summit-ul COP28 al Naţiunilor Unite privind clima, pentru o tranziţie de la combustibilii fosili, dintre care cărbunele este cel mai poluant.

Italia a produs anul trecut 4,7% din totalul energiei electrice prin cele şase centrale rămase pe cărbune. În prezent, Roma plănuieşte să-şi închidă centralele pe cărbune până în 2025, cu excepţia insulei Sardinia, unde termenul limită este 2028. 

În Germania şi Japonia, cărbunele are un rol mai mare, ponderea energiei electrice produsă cu acest combustibil în 2023 fiind peste 25% din total. 

Anul trecut, sub preşedinţia Japoniei, G7 s-a angajat să acorde prioritate paşilor concreți către eliminarea treptată a producţiei de energie pe bază de cărbune, fără a indica un anumit termen limită.