Termocentralele pe gaz, prima sursă de energie a țării. Producție mare în fotovoltaic. Suntem exportatori de curent

Sorin Andone Data publicării:
Factura curent
sursa: profimediaimages.ro/

Termocentralele pe gaz sunt azi prima sursă de generare a electricității din țară, cu o producție de 1.600 MWH, un sfert din totalul producției, trecând peste Hidroelectrica, tradițional cea mai importantă sursă, care a rămas la o producție de doar 1.500 MWh.

Pe locul trei vine energia nucleară, produsă la Cernavodă, care livrează în banda sa obișnuită, 1.350 – 1.400 MWh. Surpriza vine din fotovoltaic. Azi este însorit în toată țara, așa că panourile fotovoltaice au trecut de 1.000 MWh, o valoare rarisimă pentru această sursă. Intrarea puternică în piață a fotovoltaicului(sursă verde, preluată automat în sistem, prin lege) a scos din piață cărbunele, care azi mai produce doar puțin peste 500 MWh, valoare minimală pentru această sursă.

Este o valoare care, dacă se menține pe mai mult timp, va aduce probeleme financiare majore în Oltenia și Valea Jiului, la exploatările de cărbune și termocentralele care mai funcționează, întrucât este greu de susținut mii de angajați și cheltuieli de exploatare și plata ecotaxelor în condițiile în care ai o producție la jumătate față de fotovoltaic.

Trebuie lămurit faptul că fotovoltaicul, ca și eolianul, fiind preluate automat în sistem, dislocuie sursele tradiționale , pentru că sunt mai mult mai ieftine, fiind în fapt subvenționate de toți consumatorii, direct prin facture la curent - referința certificate “verzi”. România este azi net exportator de energie, cu un excedent de peste 400 MWh, ca aproape de fiecare data când ai aport mare de regenerabile, fie ele din eolian sau din fotovoltaic.