Țările G7 vor să renunțe la energia produsă de cărbuni până în 2035. Multe termocentrale s-ar putea închide
Miniştrii Energiei şi Mediului din ţările Grupului celor Şapte (G7) s-au reunit la Torino pentru a pune capăt utilizării cărbunelui în producţia de electricitate până în 2035, potrivit Reuters.
Închiderea progresivă a centralelor pe cărbune ar urma să se facă în prima jumătate a deceniului 2030 sau într-un calendar compatibil cu menţinerea unei limite de creştere a temperaturii cu 1,5 grade Celsius, în linie cu traiectoriile de neutralitate climatică ale ţărilor.
Această rezervă a fost inclusă în formularea finală a hotărârii, pentru a oferi un spaţiu de manevră Germaniei şi Japoniei, ţări ale căror termocentrale pe cărbune sunt responsabile pentru mai mult de un sfert din producţia totală de electricitate.
Germania are înscrisă în legislaţia sa o ţintă privind închiderea termocentralelor pe cărbune până în 2038, cel mai târziu, în timp ce Japonia nu a stabilit o dată ţintă.
Acordul convenit marchează un pas semnificativ în direcţia eliminării treptate a combustibililor fosili, deoarece cărbunele este cel mai poluant dintre aceștia.