Sursele de energie regenerabilă au depășit capacitatea de producție atomică din Europa

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
atomocentrale regenerabile
sursa: profimediaimages.ro/

În Europa, energia regenerabilă face concurență atomocentralelor. Deși în anumite părţi ale Europei, încă sunt principalul furnizor de electricitate, declinul prețurilor datorat dezvoltării surselor eco arată o schimbare de paradigmă pe piața energiei.

Au apărut primele semne că utilizarea reactoarelor nucleare scade, mai ales în țări precum Franţa şi Marea Britanie, care au o istorie bogată de exploatare a energiei atomice. Cererea nu s-a redresat complet de la criza energetică iar parcurile solare şi eoliene ale regiunii produc mai multă energie ca niciodată, ceea ce reduce considerabil ponderea provenită de la centralele nucleare.

"Cu actualele preţuri ale energiei, atomocentralele se vor confrunta cu dificultăţi, dacă nu vor exista perioade mai lungi de condiţii nefavorabile solare şi eoliene", apreciază Sigurd Pedersen Lie, analist la StormGeo.

În 2023, statele membre UE au majorat la un nivel record capacităţile de energie eoliană. În 2024, pentru al treilea an la rând, parcurile fotovoltaice și-au majorat producția.

Operatorii europeni închid sistematic activitatea centralelor atomice

Electricite de France SA (EDF), care recent a rezolvat problemele care afectau de ani de zile reactoarele sale nucleare, a trebuit să-şi reducă producţia şi să oprească unele centrale, în urma declinului semnificativ al preţului energiei.

În Spania, preţurile la electricitate au ajuns săptămâna trecută la cel mai scăzut nivel din 2013. Reactoarele Asco I şi Asco 2 şi-au redus producţia în ultimele cinci săptămâni. În nordul Europei, operatorii au redus considerabil producţia.

Nu este neobişnuit pentru operatorii centralelor nucleare să reducă producţia când cererea este scăzută, dar închiderea completă a unităţilor este rară deoarece este nevoie de timp pentru reluarea activităţii, iar procedurile sunt complexe.

"Cel mai mult ne temem de întreruperea activităţii reactoarelor nucleare. Dacă vom fi nevoiți să oprim mai des din cauza surselor regenerabile, atunci evoluţiile din piața energiei nu arată bine. Susținerea pentru consum e una, iar pentru industrie alta. Fluctuațiile de funcționarea nu sunt în avantajul nimănui", a declarat Cederic Lewandowski, director EDF.

Problema pentru producătorii de energie nucleară va deveni mai acută dacă cererea de energie va rămâne scăzută pentru o perioadă mai îndelungată, relatează Bloomberg.