Sursele de energie regenerabilă alimentează Uniunea Europeană. A fost înregistrat cel mai bun mix ecologic din istorie

Alexandru Gologan Data publicării:
energie regenerabila ue
sursa: gettyimages.com/

Sursele de energie regenerabilă au produs 74% din electricitatea Uniunii Europene în 2024, astfel că este pentru prima oară în istorie când ponderea realizată prin metode eco depășește necesitatea utilizării combustibililor fosili.

Trei sferturi din electricitatea produsă în UE este din surse regenerabile, ceea ce înseamnă că la nivelul spațiului comunitar a fost înregistrat cel mai bun mix ecologic, din punct de vedere energetic, din istorie. Necesitățile de consum ale cetățenilor au fost asigurate de energia produsă prin atomocentrale (24%), iar sursele eoliene și solare au acoperit 50% din producția de electricitate a uniunii, transmite Reuters.

"Uniunea Europeană nu a generat niciodată, până la acest moment, un nivel atât de scăzut de CO2. Acest lucru demonstrează sustenabilitatea surselor de energie regenerabilă pe viitor. Abandonarea combustibililor fosili este posibilă”, a precizat Eurelectric, instituția care reprezintă interesele energetice ale statelor membre UE.

Prin comparație, energia produsă de combustibilii fosili a înregistrat valori negative istorice: cărbunele a realizat 9% și gazele naturale, 13% din totalul uniunii. Din 2019, comunitatea europeană și-a extins capacitatea de producție eoliană și solară la 65%, astfel că tot mai multe gospodării beneficiază de noua tehnologie ecologică.

Cu toate acestea, ca să-și îndeplinească obiectivele climatice şi să reducă dependenţa de combustibili fosili, uniunea trebuie să înlocuiască infrastructura veche pentru a veni în sprijinul statelor care nu reușesc să facă față schimbării mixului energetic.