Surse: România are active resursele de uraniu

Ionuț Tudorică Data publicării: Data actualizării:
uraniu
Foto: Profimedia

Potrivit unor surse DigiEconomic.ro, România nu a închis exploatarea uraniului. La Crucea-Botușana nu este încă emisă o Hotărâre de Guvern de aprobare a Planului de Încetare a Activității Miniere. Potrivit surselor este doar sistată activitatea de exploare. În august 2021, CNU a transferat catre Nuclearelectrica licența de minerit pentru zacamantul Tulgheș - Grinţieş, spun sursele noastre.

Discuția despre exploatarea uraniului a început de la faptul că în SUA şi ţările aliate, proprietarii minelor de uraniu lăsate în conservare au reluat operaţiunile pentru a profita de creşterea cererii pentru combustibil nuclear. România și-a închis mina de exploatare a uraniului în 2021. Sau, cel puțin, așa arătau actele. Pare că acest lucru nu s-a întâmplat. Potrivit unor surse DigiEconomic.ro, România nu a închis exploatarea uraniului în 2021. La Crucea-Botușana nu este încă emisă o Hotărâre de Guvern de aprobare a Planului de Încetare a Activității Miniere. Potrivit surselor este doar sistată activitatea de exploare. În august 2021, CNU a transferat catre Nuclearelectrica licența de minerit pentru zacamantul Tulgheș - Grinţieş, spun sursele noastre.

Apar presiuni mari pe producția de energie nucleară 

Atât în SUA cât şi în ţările aliate, proprietarii minelor de uraniu lăsate în conservare au reluat operaţiunile pentru a profita de creşterea cererii pentru combustibil nuclear, transmite Bloomberg. România și-a închis mina de exploatare a uraniului în 2021. Apar presiuni mari pe producția de energie nucleară.

Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a cerut luni băncilor globale de dezvoltare, şi acţionarilor lor guvernamentali, să finanţeze noi proiecte în domeniul energiei nucleare, avertizând că un eventual eşec ar întârzia tranziţia energetică, transmite Reuters. Într-un interviu pentru Financial Times, Rafael Grossi a apreciat că lipsa de finanţare pentru energie nucleară din partea unor bănci multilaterale precum Banca Mondială şi Banca Asiatică de Dezvoltare este în contratimp cu dorinţele majorităţii acţionarilor lor, adăugând că a avut loc o schimbare majoră cu privire la perspectivele energiei nucleare, din cauza crizei climatice şi a războiului din Ucraina.

Cel puţin cinci producători americani au decis să redeschidă mine de uraniu în state precum Wyoming, Texas, Arizona şi Utah, unde producţia era la un ritm susţinut până când guvernele şi-au schimbat atitudinea faţă de energia nucleară după dezastrul de la Fukushima.

România are centrală nucleară la Cernavodă. Prevăzută cu 5 reactoare, sunt funcționale doar două. Nuclearelectrica, firmă de stat care operează Centrala de la Cernavodă, a anunțat recent că a semnat la Roma un Memorandum de Înțelegere cu SACE și Ansaldo Nucleare pentru a avansa dezvoltarea și finanțarea retehnologizării Unității 1 și Unităților 3 și 4 ale CNE Cernavodă. Ansaldo Nucleare și-a exprimat interesul pentru:

  1. formularea unei oferte în vederea furnizării de servicii de inginerie și management de proiect,
  2. achiziția, instalarea și punerea în funcțiune a componentelor și sistemelor, în principal pentru partea clasica a centralei, necesare pentru finalizarea și punerea în funcțiune atât a proiectului Unității 1, cât și a Unităților 3 și 4.

Ansaldo Nucleare este un producător italian specializat în echipamente folosite în industria energiei atomice.