Suedia respinge 13 proiecte de energie eoliană din cauza riscurilor de securitate. Cum își propune să acopere cererea
Guvernul suedez a respins proiectele a 13 parcuri eoliene offshore în Marea Baltică, întrucât sunt considerate un risc pentru capacitatea țării de a se proteja împotriva amenințărilor din partea Rusiei.
Parcurile eoliene offshore ar putea împiedica activitatea submarinelor și ar întârzia capacitatea de reacție la eventuale rachete care ar putea fi lansate, a declarat ministrul Apărării, Pal Jonson, la o conferință de presă la Stockholm, luni, potrivit Bloomberg. Situația de securitate din Marea Baltică este „extrem de sensibilă”, a spus el.
Un proiect pe Coasta de Vest, cunoscut sub numele de Poseidon, a fost aprobat de Guvern.
„În actualul climat internațional de securitate, foarte grav, cu Suedia așa cum este și cu Kaliningrad așa cum este... forțele armate suedeze consideră că ar aduce riscuri inacceptabile, iar Guvernul are de asemenea această opinie”, a spus Jonson reporterilor, potrivit Reuters. Capitala Suediei se află la doar 500 de kilometri de exclava rusă Kaliningrad.
Decizia ridică întrebări despre cum poate Suedia să-și îndeplinească planurile de a-și dubla producția anuală de energie electrică la aproximativ 300 terawatt-oră (TWh) în următoarele două decenii.
Se așteaptă ca cererea să crească vertiginos pe măsură ce industria și sectorul transporturilor renunță la utilizarea combustibililor fosili. Planurile pentru producția de oțel verde, baterii și îngrășăminte depind, de asemenea, de energie verde și ieftină.
Planul Guvernului este să dezvolte energia nucleară și își propune să adauge încă 2.500 de megawați de energie nucleară până în 2035 și 10 reactoare noi un deceniu mai târziu, dar criticii afirmă că cererea se așteaptă să crească mai repede decât pot fi construite noile unități.
Energia eoliană, aproape exclusiv terestră, a reprezentat 21% din producția de electricitate a Suediei în 2023. Energia hidro oferă aproximativ 40% și energia nucleară 29%.