Statele Unite vor să integreze tehnologia inteligenței artificiale în atomocentrale

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
energie nucleara inteligenta artificiala AI
sursa: gettyimages.com/

Inginerii americani vor să gestioneze mai bine puterea generată de energia nucleară prin crearea unor baze de date coordonate prin intermediul unui program de inteligență artificială (AI).

În acest sens, Departamentul de Energie a anunțat contractarea unui împrumut în valoare de 1,5 miliarde de dolari pentru repornirea centralei nucleare Holtec Palisades din Michigan. Mișcarea vine la o săptămână după ce Microsoft a decis să investească 1,6 miliarde de dolari pentru a reporni până în 2028 un reactor inactiv de la centrala Three Mile Island din Pennsylvania.

Având în vedere că 14 dintre cele mai mari instituții financiare globale au promis investiții majore în sectorul energetic nuclear pentru a tripla capacitatea uzinelor până în 2050, producătorii se luptă pentru a fi cât mai creativi.

Soluția pentru a gestiona cât mai eficient fluxul energetic: utilizarea inteligenței artificiale. Cum?

Prin crearea unor baze de date complexe amplasate în proximitatea centralelor nucleare. Sistemul AI va coordona procesul de distribuție al energiei atomice de la centrală către populație, astfel că nu vor mai exista pierderi pe rețea și cantitatea trimisă va fi mai bine dozată.

Noile echipamente vor fi instalate până la sfârșitul deceniului și vor putea sprijini investițiile efectuate în infrastructura nucleară, relatează Axios. Totuși, scepticii afirmă că proiectul în sine este costisitor, mare consumator de resurse și cu puține rezultate demonstrabile în viitor. Astfel, după părerea acestora, fondurile ar trebui redistribuite către dezvoltarea surselor regenerabile (eoliene, fotovoltaice și hidrocentrale), pentru că acestea reprezintă energia viitorului, spre deosebire de atomocentrale, care încă prezintă mari riscuri pentru securitatea mediului.