Statele Unite au aprobat un împrumut de 1,52 de miliarde de dolari pentru a redeschide o centrală nucleară

G.C. Data publicării: Data actualizării:
sua energie nucleara
sursa: shutterstock.com/

Statele Unite au aprobat un împrumut de 1,52 de miliarde de dolari pentru a redeschide centrala nucleară Holtec Palisades din Michigan. Repornirea ar putea dura doi ani, spune Casa Albă, o perioadă mai lungă decât anticipa compania.

Acest demers ar putea include redeschiderea unor reactoare comerciale, inclusiv unul la Three Mile Island, locul celui mai grav accident nuclear din istoria SUA. Repornirea centralelor nucleare este un proces complicat și costisitor, care nu a mai fost realizat niciodată în această țară.

Administrația președintelui Joe Biden a cerut o triplare a capacității de energie nucleară a SUA, pe măsură ce cererea de energie crește, iar combaterea efectelor schimbărilor climatice devine o urgență, scrie Reuters.

Împrumutul de 1,52 miliarde de dolari din partea Biroului de Programe de Împrumuturi al Departamentului de Energie a fost însoțit de o finanțare pentru cooperativele electrice non-profit pentru a achiziționa energie de la Palisades. Secretarul adjunct al Agriculturii din SUA, Xochitl Torres Small, a anunțat mai mult de 1,3 miliarde de dolari în finanțare publică pentru cooperativele Wolverine și Hoosier Energy.

Palisades mai are nevoie de licențiere din partea autorităților de reglementare, iar un oficial american a spus că redeschiderea ar putea dura „câțiva ani”. Holtec a estimat punerea în funcțiune pentru ultimul trimestru al anului viitor.

Patrick O'Brien, purtător de cuvânt al Holtec, a declarat că Palisades este pe cale să fie repornită în octombrie sau mai târziu, în 2025.

Cu toate acestea, centrala este închisă din 2022 și necesită reparații.