Statele UE sprijină, în premieră, energia nucleară. Organizația internațională se pregătește pentru summitul ONU privind clima
Miniștrii din cadrul UE și-au exprimat pentru prima dată sprijinul pentru energia nucleară, ca parte a pregătirii organizației internaționale pentru COP29, Summitul ONU privind clima. Divergențele dintre Franța și Germania au întârziat discuțiile cu privire la poziția de negociere a UE pentru COP29, dar țările membre au convenit în cele din urmă să solicite accelerarea „tehnologiilor cu emisii reduse”.
Decizia reprezintă o schimbare de atitudine față de energia nucleară în Europa, unde UE a fost reticentă până acum. Un grup format în mare parte din țări est-europene și Franța va publica marți un document prin care vor cere Bruxelles-ului să recunoască „rolul esențial” al energiei nucleare și să se asigure că aceasta este „corect integrată” în noile propuneri de reglementare.
Pe marginea reuniunii de luni, liderii din Olanda și Franța au semnat, de asemenea, un acord pentru a spori cooperarea în domeniul energiei nucleare și pentru a promova un sprijin „instituțional” mai puternic, potrivit Financial Times.
Cu toate acestea, mai multe țări ale UE, inclusiv Germania, Austria și Danemarca, se tem că un accent prea mare pe energia nucleară ar putea devia fondurile de la energia regenerabilă, considerată o soluție mai ieftină, mai curată și mai rapidă pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
„Vedem că energia nucleară a fost menținută cu sume enorme de bani publici, fără a avea un model de afaceri viabil din punct de vedere economic, în timp ce, în același timp, costurile energiei regenerabile scad enorm”, a declarat Leonore Gewessler, ministrul austriac al climei. „[Haideți] să investim banii în soluția cea mai eficientă din punct de vedere al costurilor – și aceasta este energia regenerabilă.”
Documentele convenite luni seara stabilesc misiunea UE pentru summitul ONU, care va avea loc luna viitoare la Baku, Azerbaidjan, și intenționează să poziționeze organizația drept una dintre cele mai ambițioase părți în negocieri.
Oficialii implicați în discuții au declarat că dezbaterea asupra energiei nucleare a distras atenția de la alte întrebări legate de mixul energetic al UE și de contribuțiile sale la finanțarea internațională pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice.
Un oficial european implicat în negocieri a declarat că pozițiile privind energia nucleară au devenit „religioase” și că „elefantul din cameră” era, de fapt, contribuția financiară pentru țările mai sărace, afectate de schimbările climatice.
Un obiectiv-cheie al summitului, numit de organizatori „COP-ul finanțării”, este stabilirea unui nou obiectiv de finanțare climatică pentru țările mai vulnerabile, în curs de dezvoltare, precum cele din Africa.
În baza Acordului de la Paris din 2015, la summitul de anul acesta aproape 200 de țări trebuie să convină asupra unei noi sume pentru finanțarea climatică. Pozițiile privind finanțarea rămân încă foarte diferite, țările în curs de dezvoltare cerând o sumă cuprinsă între 1.000 de miliarde și 1.300 de miliarde de dolari.
Țările dezvoltate, precum cele din UE, care este cel mai mare donator în totalul de finanțare climatică, au fost prudente în a se angaja să aloce mai multe fonduri publice. De asemenea, ele au cerut extinderea bazei de donatori pentru a include țări precum China, Singapore și Arabia Saudită, considerate în conformitate cu criteriile ONU stabilite în 1992 drept „țări în curs de dezvoltare”, dar care sunt acum puternice din punct de vedere industrial și financiar.