Statele în curs de dezvoltare solicită sprijin pentru energie verde. Africa primeşte sub 50% din investiţiile globale 

G.C. Data publicării:
schimbari climatice
sursa: shutterstock.com/

Liderii politici mondiali au cerut marţi creșterea investiţiilor în energia verde pentru combaterea schimbărilor climatice, în timp ce reprezentanţii ţărilor în curs de dezvoltare au solicitat sprijin financiar pentru a face această tranziţie.

Preşedintele Kenyei William Ruto a subliniat importanța investiţiilor în energie regenerabilă în Africa pentru a respecta angajamentele asumate anul trecut în cadrul summitului COP28 privind triplarea capacităţilor de energie verde până în anul 2030. El a vorbit în cadrul Summitului Global al Energiei Regenerabile (Global Renewables Summit), organizat pe marginea Adunării Generale a ONU.

„Africa primeşte mai puţin de 50% din investiţiile globale în energii regenerabile, deşi dispune de 60% din cele mai bune oportunităţi legate de energia solară la nivel mondial”, a declarat Ruto, potrivit Reuters.

Continentul african este bogat în resurse necesare pentru dezvoltare, dar deseori nu poate accesa acele resurse în contextul utilizării de „energie nesigură sau prea scumpă”.

Premierul din Barbados, Mia Mottley, a declarat că subvenţiile pentru combustibilii fosili sunt mai numeroase decât cele pentru energie regenerabilă, motiv din care este mai costisitor pentru ţările mici să dezvolte proiecte de energie curată. „Statele mici se confruntă cu realitatea costului energiei regenerabile... va fi probabil mai mare decât combustibilii fosili tradiționali”, a spus ea.

Raportele recente, inclusiv unul realizat de Agenția Internațională pentru Energie, sugerează că obiectivul privind triplarea capacității globale de energie regenerabilă este realizabil în acest deceniu. Însă acest efort va necesita reglementări robuste şi reguli stricte privind emiterea permiselor pentru proiecte, precum şi investiţii în infrastructura de transmisie şi de stocare în baterii.

Azerbaidjan, care va găzdui summitul pentru climă din acest an, COP29, în luna noiembrie, a anunţat că vizează cooptarea guvernelor pentru asumarea unui nou angajament global privind creşterea de şase ori a capacităţilor de stocare a energiei.

În prima parte a zilei de marţi, o coaliţie formată din unele dintre cele mai mari companii din lume, organizaţii financiare şi oraşe, denumită Mission 2025, la solicitat guvernelor să adopte politici despre care susţin că ar putea atrage investiţii în energie curată de 1 trilion de dolari până în 2030. Aceste politici includ fixarea de noi obiective privind capacitatea şi oferirea de credite fiscale sau contracte de energie electrică pe termen lung care să încurajeze investiţiile.

Ce spune SUA

În ultimul său discurs pe tema schimbărilor climatice, susţinut în cadrul forumului la care au participat liderii mediului de afaceri cu energie curată, preşedintele american Joe Biden a vorbit despre semnarea legii sale climatice în valoare de 369 de miliarde de dolari.

„Ni s-a spus că nu se va putea face şi am reuşit”, a declarat el cu privire la adoptarea Legii de Reducere a Inflaţiei din 2022, adăugând că de atunci legislaţia încurajează inovaţia şi a dus la crearea a sute de mii de noi locuri de muncă.

„Companiile private au anunţat investiţii de peste 1 trilion de dolari în procese şi tehnologii de producţie nepoluante. Suntem abia la început”, a mai susţinut el.

Unele companii și investitori privesc cu entuziasm tehnologiile bazate pe inteligență artificială (IA) pentru soluţiile pe care acestea ar putea să le ofere, dar există şi îngrijorări legate de consumul uriaş de energie al centrelor de date necesare pentru alimentarea AI-ului.

Inteligența Artificială este „o problemă și face parte din soluție,” a declarat Andres Gluski, directorul executiv al firmei americane de energie AES Corporation, într-un interviu acordat agenției Reuters.

„Cu inteligență artificială, am putea descoperi noi materiale care sunt mai bune pentru baterii, mai bune decât cuprul,” a spus el. „Dacă avem lipsuri de forță de muncă, inteligența artificială ne va ajuta. Dacă trebuie să gestionăm cererea, inteligența artificială ne va ajuta.”