Slovenia nu se mai bazează pe energia nucleară. Parlamentarii au anulat un referendum legat de construirea unei noi atomocentrale

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
slovenia energie nucleara
sursa: shutterstock.com/

Ideea extinderii rețelei de centrale nucleare în Slovenia a întâlnit opoziția activiștilor de mediu. În acest context, parlamentarii au decis să anuleze referendumul dedicat consultării populației pe tema construirii unei noi atomocentrale.

La începutul acestei luni, parlamentul Sloveniei a decis să convoace referendumul cu întrebarea: „Susţineţi implementarea proiectului JEK 2, care împreună cu alte surse cu emisii reduse de carbon va asigura o furnizare stabilă de energie electrică?" , relatează Reuters.

Însă opoziţia publică atât asupra întrebării, cât şi asupra proiectului a determinat grupurile parlamentare să-şi retragă sprijinul pentru organizarea referendumului.

Noua centrală JEK 2 urma să fie construită lângă centrala nucleară Krsko din Slovenia, deţinută în comun de Slovenia şi Croaţia. Atomocentrala deținută în coproprietate de cele două state asigură aproximativ 20% din cererea de energie electrică a Sloveniei şi 16% din cea a Croaţiei.

Şaizeci şi nouă din cei 90 de membri ai parlamentului au votat pentru anularea referendumului, unul a fost împotrivă şi unul s-a abţinut. Consultarea populară urma să aibă loc pe 24 noiembrie. Parlamentarii au spus că există îndoieli întemeiate cu privire la faptul că alegătorii ar putea lua o decizie informată, independentă şi responsabilă cu privire la o astfel de problemă.