Sistemul energetic național primește finanțare de peste 150 de milioane de euro. Impactul asupra economiei va fi major

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
sistem energetic
sursa: shutterstock.com/

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat vineri patru contracte de finanţare cu o valoarea totală de 755,073 milioane de lei (152,337 milioane de euro), pentru proiecte strategice destinate modernizării şi extinderii infrastructurii de energie electrică şi gaze naturale din România.

Proiectele de finanţare sunt destinate Transgaz, Transelectrica, Reţele Electrice Muntenia şi Reţele Electrice Banat.

„Semnarea acestor contracte reprezintă un nou pas important pentru România în drumul nostru spre o infrastructură energetică modernă şi sigură. Aceste proiecte vor contribui semnificativ la creşterea siguranţei în alimentarea cu energie şi la îmbunătăţirea capacităţilor de transport şi distribuţie, având un impact major asupra dezvoltării economice şi sociale a regiunilor vizate. Fiecare dintre aceste investiţii răspunde nevoii de a asigura o distribuţie eficientă a energiei în diferitele regiuni ale ţării, precum şi de a creşte capacitatea de transport a gazelor naturale. În plus, prin modernizarea reţelelor, ne pregătim să facem faţă cerinţelor viitorului, creând o bază solidă pentru tranziţia către o economie verde", a declarat ministrul Burduja.

Proiectul pentru Transgaz se referă la „Creşterea capacităţii de transport a SNT şi a siguranţei în alimentarea cu gaze naturale a Sucursalei Electrocentrale Işalniţa (judeţul Dolj) şi a Sucursalei Electrocentrale Turceni (judeţul Gorj)". Valoarea totală a proiectului este de 143,601 milioane de lei (28,850 milioane de euro), iar valoarea finanţării din Fondul pentru modernizare este de 42,131 milioane de lei (8,464 milioane de euro).

Pentru Transelectrica va fi finanţat „Proiectul Pilot DigiTEL Power Lines of the Future - Trecerea LEA 400 kV Isaccea-Tulcea Vest de la simplu circuit la dublu circuit", având valoarea de 393,807 milioane de lei (79,119 milioane de euro), iar din Fondul pentru modernizare - 318,893 milioane de lei (64,068 milioane de euro).

Proiectul „Modernizare linii MT 20kV Ianculeşti, Călugăreni, Motoare, Uzunu, Pompe 2 şi modernizare RED JT cu centralizare măsură în localităţile Călugăreni, Crucea de Piatră şi Moşteni-Brăniştari" este destinat Reţele Electrice Muntenia. Valoarea totală a proiectului este 151,583 milioane de lei (30,742 milioane de euro), iar din Fondul pentru modernizare - 97,167 milioane de lei (19,706 milioane de euro).

Reţele Electrice Banat va pune în practică proiectul „Modernizarea reţelei de distribuţie din Oraşul Bocşa, prin pozarea subterană a liniilor aeriene de medie tensiune, transformarea PT aeriene în PT în anvelopa de beton şi modernizarea reţelelor de joasă tensiune". Valoarea totală a proiectului este de 242,465 milioane de lei (49,062 milioane de euro), iar valoarea finanţării din Fondul pentru modernizare - 146,061 milioane de lei (29,555 milioane de euro).

Finanţarea pentru aceste proiecte provine din Fondul pentru modernizare, parte a Programului-cheie 3 - Sprijin pentru extinderea şi modernizarea reţelei de distribuţie a energiei electrice. Investiţiile vor contribui la crearea unor reţele energetice mai eficiente, susţinând tranziţia României către un sistem energetic sustenabil şi reducerea emisiilor de carbon, în linie cu obiectivele naţionale şi europene, susţine Ministerul Energiei.