Securitatea energetică globală depinde de aprovizionarea prin GNL. Următoarele decenii resursa va fi indispensabilă

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
depozit gnl
sursa: gettyimages.com/

Gazele naturale lichefiate (GNL) vor asigura necesarul de energie în următoarele decenii, chiar dacă omenirea se îndreaptă spre surse regenerabile, informează Bloomberg.

Deși la ultimele forumuri climatice s-a stabilit prin consens general că pe viitor se va renunța la combustibilii fosili, menținerea unui nivel de aprovizionare adecvat cu GNL este crucială. Securitatea energetică globală va depinde în următoarele decenii de această resursă primară.

„Reducerea investiţiilor va afecta atât accesul la furnizarea de servicii energetice fiabile şi accesibile ca preţ, cât şi creşterea economică", apreciază experții.

Gazele naturale vor juca un rol pe termen lung în tranziţia energetică către sursele regenerabile, datorită faptului că acest proces este unul de durată. Investițiile trebuie majorate, în contextul în care Europa s-a îndepărtat de Rusia și caută noi furnizori.

Oficialii europeni sunt în discuții avansate cu țările din Asia de Sud-Est pentru dezvoltarea infrastructurii de transport, în scopul facilitării tranzitului către consumatorii de pe continent.

Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) se aşteaptă ca în acest deceniu cererea pentru gaze să atingă nivelul de vârf şi apreciază că nu vor mai fi necesare noi proiecte pe termen lung.