UPDATE Se suplimentează banii pentru instalarea panourilor fotovoltaice. Sume de până la 150.000 de euro
Firmele care activează în domeniul Horeca vor putea accesa fonduri suplimentare pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp și 150 kWp necesară consumului propriu. De asemenea, se alocă sume și pentru construirea staţiilor de reîncărcare de minimum 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in.
Un proiect de ordonanță de urgență prevede modificarea OUG 159/2020, prin suplimentarea sumelor alocate inițial în urmă cu patru ani. Este vorba de programul „Electric Up”, care prevedea inițial o putere instalată maximă de 100 kWp necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în Sistemul energetic naţional, precum și a stațiilor de reîncărcare pentru autovehicule electrice.
UPDATE În noua formă adoptată de Executiv, dispare partea cu livrarea surplusului în Sistemul energetic național, în schimb se completează cu prevederea privind unui sistem alternativ de încălzire/răcire, pentru creșterea gradului de utilizare a energiei produse din surse regenerabile în încălzire și răcire.
De asemenea, în vechea ordonanță era prevăzută o finanțare maximă de până la 100.000 euro pentru fiecare proiect, cu componentă nerambursabilă 100%. În varianta nouă, suma crește la 150.000 de euro dar finanțarea nerambursabilă scade la 75%, restul trebuind să fie achitat de companiile care accesează programul.
Sporește și finanțarea totală a „Electric Up”, care era de maximum 476 milioane lei în primul ciclu de finanţare, potrivit OUG159/2020. Conform noului act n ormativ, suma necesară implementării programului va fi de minim 450 milioane lei și maximum 596 milioane lei.