Schimbare în ultima factură de gaze. AEI: „Facturile vin luna asta cu o majorare de 19% a tarifelor de distribuție”

G.C. Data publicării: Data actualizării:
Facturi a gaze
sursa: shutterstock.com/

Consumatorii urmează să achite de luna aceasta noile prețuri la gaze, care conțin o majorare a tarifelor de distribuție, amintește Asociația Energia Inteligentă. Tarifele au crescut cu 19% în medie și 24% pentru cel mai mare distribuitor din România, Distrigaz Sud Rețele.

„Această majorare vine după alte majorări stabilite de ANRE pentru aceste tarife de distribuție gaze: cu 11% în anul 2022 și cu 52,2% în anul 2023, respectiv în 3 ani am avut o dublare a tarifului de distribuție pentru acest operator”, transmite Asociația Energia Inteligentă (AEI) marți.

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a dublat tarifele în ultimii 3 ani pentru a compensa gratuitatea de branșare la rețea din 2020, mai arată sursa citată, branșări făcute din fondurile companiilor de distribuție, care acum își recuperează banii prin tarifele plătite de consumatori.

Pentru clienții casnici, prețurile finale sunt plafonate la 0,31 lei/kWh.

Asociația Energia Inteligentă atrăgea atenția acum trei ani că „racordarea gratuită” nu este pentru „bieții oameni din mediul rural, care se încălzesc cu lemne, așa cum se vehiculează, este un proiect pentru „băieții deștepți” care au construit „haotic” în zona periurbană sau firmele de casă, care urmează să încaseze banii pe proiectare și execuția rețelelor de gaze din Programul Anghel Saligny.”