Schimbare de strategie. Polonia revizuiește planurile privind separarea firmelor de utilităţi de activele lor din domeniul cărbunelui

G.C. Data publicării:
cărbune
sursa: shutterstock.com/

Polonia vrea să modifice planurile anterioare privind separarea companiilor de utilități, controlate de stat, de activele lor din domeniul cărbunelui, a declarat ministrul responsabil cu gestionarea companiilor de stat, Jakub Jaworowski.

Cea mai dependentă țară de cărbune din Uniunea Europeană s-a confruntat cu dificultăți în tranziția energetică, administrația anterioară nereușind să finalizeze separarea companiilor de utilități de activele din domeniul cărbunelui și transferul acestora către o entitate separată, scrie Bloomberg.

Conform planurilor precedentei administrații, subsidiarele companiilor PGE, Tauron și Enea care operează termocentrale pe bază de cărbune urmau să fie regrupate sub umbrela unei noi companii de stat, denumită NABE, care ar fi preluat și datoriile lor.

Jakub Jaworowski a spus că separarea de activele din domeniul cărbunelui este în continuare o prioritate pentru Executivul de la Varșovia, care are nevoie însă de mai mult timp pentru a decide care sunt termocentralele care vor fi închise și care va fi impactul financiar și social al acestor închideri.

„NABE a fost mai degrabă o opțiune nucleară”, a mai zis Jaworowski, adăugând că „există mai multe opțiuni care sunt mai puțin extreme”, care ar putea fi preferabile, fără a oferi însă detalii. 

Acțiunile principalelor companii poloneze de utilități, PGE SA, Tauron Polska Energia SA și Enea SA, au înregistrat săptămâna trecută scăderi de până la 7% după ce ministrul Finanțelor, Andrzej Domanski, a spus că nu există bani pentru înființarea NABE în bugetul pentru anul 2025.

Totuși, Jaworowski a spus că rezolvarea problemei este una dintre prioritățile sale. Oficialul a estimat că Polonia ar avea nevoie de maximum un an pentru a veni cu un plan. 

„Trebuie să luăm deciziile astfel încât să putem face față consecințelor financiare. Nu spunem că nu se va întâmpla, dar lucrurile se vor clarifica în mai puțin de un an”, a spus Jaworowski.

Tranziția energetică a Poloniei, pe care guvernul anterior estima că va costa mai mult de 300 de miliarde de dolari, se bazează pe finanțare externă. Cu toate acestea, creșterea preocupărilor față de mediu în rândul băncilor face ca acestea să nu se grăbească în a se implica în acest proces de tranziție până când companiile de utilități nu vin cu un plan privind eliminarea termocentralelor pe cărbune și închiderea minelor.

Atunci când vine vorba despre viitorul termocentralelor pe cărbune, care în prezent asigură peste 60% din producția de energie electrică a Poloniei, Guvernul de la Varșovia trebuie să ia în calcul cererea, costurile, impactul asupra mediului și interesele muncitorilor și comunităților afectate, a spus Jaworowski. 

„O simplă privire asupra mixului energetic al Poloniei este suficientă pentru a înțelege că nu putem opri încă termocentralele pe cărbune. Ele vor fi deconectate de la rețea în timp, însă important este să găsim traiectoria potrivită”, a subliniat ministrul.