Rușii au început livrarea componentelor pentru Centrala Nucleară Paks 2 din Ungaria. Vor fi transportate pe Dunăre

Sorin Andone Data publicării: Data actualizării:
Paks
Centrala nuclearadin Paks, Ungaria, e facuta cu tehnologie ruseasca. Foto: Profimedia

Compania rusă Rosatom a început procesul de livrare către Ungaria a primului element de dimensiuni mari pentru viitoarea centrală nucleară Paks 2 - o capcană de topire, potrivit ministrului de Externe și Relațiilor al Ungariei, Peter Szijjártó, relatează Neftegaz.

Ministrul a menționat că acest element, care este instalat sub vasul reactorului nuclear pentru  siguranța stației în caz de accident, cântărește cât 16 avioane de pasageri Airbus.

Dispozitivul, cunoscut și sub numele de capcană de topire, este transportat în părți pentru asamblarea ulterioară la locul de instalare. Potrivit lui Szijjarto, elementele acestei structuri sunt deja pe șlepuri și și-au început călătoria către Paks de-a lungul râului Don, urmând să fie încărcate pe vase la Marea Neagră, vor intra pe Dunăre cu șlepurile.

"Este planificat ca dispozitivul să fie livrat în Ungaria înainte de sfârșitul verii, sub rezerva nivelurilor favorabile ale apei în Dunăre", a spus oficialul maghiar. Fără a preciza care este exact traseul de pe Marea Neagră pe Dunăre, este de presupus că va fi descărcat într-un port bulgar și va circula de-a lungul malului bulgăresc al Dunării.

O altă variantă ar fi ca vasul cu componentele de centrală să descarce la Constanța și să urce pe la noi, dar este mai puțin de crezut dat fiind relațiile încordate între România, ca parte a NATO, și Rusia.

Bulgaria, deși este și ea în NATO, are relații mai bune cu rușii. În Paks, modernizarea instalațiilor portuare continuă să găzduiască acest element al viitoarei stații. Ministrul de Externe maghiar a mai menționat că s-a primit permisiunea pentru lucrări de excavare pe șantierul de sub prima unitate electrică la o adâncime de 23m, iar obiectivul rămâne turnarea primului strat de beton până la sfârșitul anului 2024. În prezent, 50% din energia electrică din Ungaria produsă și 1/3 din energia consumată provine din centrala nucleară din Paks. Ungaria are în construcție, în parteneriat cu rușii, construcția a două unități nucleare noi care vor dubla capacitatea centralei, de la 2.000 MW la 4.400 MW.

Rușii dau și parte din bani, sub formă de împrumut, și asigură și furnizarea componentelor, dar și engineering-ul aferent. Tot proiectul costă 12,5 miliarde de euro și este așteptat să fie finalizat în primii ani ai deceniului 4. Termenul oficial asumat este 2032. România are, tot în proiect construcția a două reactoare noi la Centrala Nucleară Cernavodă, la un cost de 8-9 miliarde euro și termen de finalizare 2032.