Rusia avertizează Europa că va plăti mai mult pentru gaze, dacă Ucraina nu prelungeşte acordul de tranzit 

G.C. Data publicării:
ucraina rusia gaze
sursa: shutterstock.com/

Consumatorii europeni vor plăti prețuri mai mari dacă Kievul nu va fi de acord să prelungească un acord privind tranzitul gazelor rusești prin Ucraina, odată ce acesta expiră la 31 decembrie, au transmis miercuri oficialii de la Kremlin. 

Ucraina a anunțat că nu va mai prelungi contractul de tranzit al gazelor rusești pe teritoriul său, ultima conductă prin care gazele din Rusia ajungeau în Europa (singura conductă care mai funcționează după 2 ani de conflict și singura care se găsește în zona de conflict!). Acordul, care anul trecut a permis livrarea a 15 miliarde metri cubi din consumul total de gaze al UE (de 295 miliarde metri cubi), urmează să expire la finele anului. Ucraina a anunţat că nu va prelungi această înțelegere, pe fondul conflictului militar în desfășurare. 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor într-o conferință de presă că, dacă oficialii de la Kiev nu vor prelungi acordul, Rusia ar putea găsi rute alternative, precum un centru de gaze planificat în Turcia, potrivit Reuters.

„Există (alte) rute, dar, desigur, astfel de decizii ale părții ucrainene vor provoca daune serioase intereselor consumatorilor europeni, celor care încă doresc să cumpere mai mult gaz rusesc garantat și mai accesibil…”, a spus miercuri Peskov.

Europa va trebui să plătească mai mult pentru gazele provenite de la alți furnizori, inclusiv pentru gazul natural lichefiat furnizat de Statele Unite, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Având în vedere că Ucraina nu își dorește să prelungească acordul, majoritatea destinatarilor gazului rusesc care tranzitează țara est-europeană au declarat că s-au pregătit pentru întreruperea fluxurilor la sfârşitul acestui an, atunci când expiră înțelegerea.

Gradul de umplere a depozitelor de gaze din Europa era ultima dată la 91,2%. Recent, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că Uniunea Europeană are depozitele de gaze pline în proporţie de 90%, ceea ce garantează alimentarea cu energie a blocului comunitar şi stabilitatea pieţelor energetice.

Principalii destinatari ai gazelor care traversau Ucraina erau Austria, Slovacia, Italia, Ungaria, Croaţia și Slovenia.

Vezi și Șeful TotalEnergies: Preţul gazelor rămâne vulnerabil la oprirea tranzitului gazelor ruseşti via Ucraina

O altă opțiune este ca gigantul rusesc Gazprom să furnizeze o parte din gaz printr-o altă rută, de exemplu prin TurkStream, respectiv prin Bulgaria, Serbia sau Ungaria. Cu toate acestea, capacitatea acestor rute este limitată.

Uniunea Europeană și Ucraina au solicitat, de asemenea, Azerbaidjanului să faciliteze discuțiile cu Rusia cu privire la acordul de tranzit al gazelor.