De două săptămâni, România tranzitează cantități mari de gaze în Ungaria
De aproape două săptămâni, cantități mari de gaze au început să tranziteze România, prin conductele Trasngaz, către Vest, în Ungaria.
Acest tranzit masiv a început la 1 aprilie, mai întâi cu 4 – 4,5 milioane metri cubi, și a ajuns în prezent la peste 7 , chiar 7,2 milioane de metri cubi.
De intrat, gazul intră prin Bulgaria, la peste 9 milioane de metri cubi zilnic, din care peste 7 milioane metri cubi se duc în Ungaria, iar o parte mai mică, 1,5 milioane metri cubi, în Republica Moldova.
România este, din 1 aprilie, placa turnantă a gazului turcesc către Ungaria, cele două țări intrând într-un acord pentru livrarea a 275 milioane de metri cubi pe an.
Gazul pleacă din Turcia, vine prin Bulgaria și România și ajunge la Budapesta. Trasngaz, firește, încasează tarife de tranzit pentru prestarea acestui serviciu. Cât despre gazul local, producția rămâne la 24 milioane de metri cubi, stocarea se face în limita a 8 milioane de metri cubi, cu depozitele deja la peste 55% grad de umplere. Producția românească de gaze este asigurată de Romgaz, Petrom și BSOG, în Marea Neagră. Țara noastră are conexiuni prin gazoducte în sistem reverse flow (în ambele sensuri) cu toți vecinii, mai puțin cu Serbia.