România devine performantă. Încep lucrările la prima instalaţie de îndepărtare a tritiului din Europa

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
centrala nucleara cernavoda
sursa: profimediaimages.ro/

Compania Naţională Nuclearelectrica SA şi Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) au început lucrările la prima instalaţie de îndepărtare a tritiului din Europa, amplasată la Centrala Nucleară Cernavoda.

Această iniţiativă marchează un pas important în tehnologia nucleară şi în protecţia mediului, în conformitate cu obiectivele de sustenabilitate ale Uniunii Europene, relatează Agerpres.

"Instalaţia de detritiere va elimina tritiul din instalaţie, ceea ce va duce la o protecţie sporită a mediului, în deplină concordanţă cu obiectivele ESG ale Nuclearelectrica şi ale Europei. Folosind o tehnologie românească inovatoare, dezvoltată de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice - ICSI Rm. Vâlcea, Instalaţia de Detritiere de la Cernavodă (CTRF) va fi a treia din lume şi prima din Europa şi va oferi României oportunitatea de a deveni un centru european pentru producţia şi exportul de tritiu - combustibilul candidat pentru viitoarele reactoare de fuziune. România are, de asemenea, oportunitatea de a-şi dezvolta lanţul de aprovizionare şi de a deveni un centru de dezvoltare şi export de tehnologie şi know-how românesc, folosind industrie şi forţă de muncă locală", precizează Nuclearelectrica într-un comunicat.

Proiectul CTRF, derulat de ICSI Râmnicu Vâlcea, utilizează cea mai avansată tehnologie CTRF, incluzând cerinţele de securitate nucleară actualizate pentru o instalaţie industrială de îndepărtare a tritiului, aşa cum au fost stabilite de Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare din România (CNCAN).