Relația Rusia-China se blochează din cauza unui gazoduct. Chinezii vor prețuri preferențiale de import

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
China Rusia conducta gaz
sursa: gettyimages.com/

Proiectul Power of Siberia 2 ar oferi un colac de salvare exportatorului rus de stat Gazprom, dar în același timp va crește dependența Moscovei de vecinul său. Inițierea lucrărilor se află în impas pentru că oficialii chinezi nu au fost de acord cu prețurile și nivelurile de aprovizionare solicitate de ruși.

Încercările Rusiei de a încheia un acord energetic major cu vecina China au eșuat din cauza diferențelor de opinie. Realizarea unui gazoduct comun, prin care urma să treacă 50 de miliarde de metri cubi de gaz anual, ar fi ușurat din datoriile suferite de operatorul rus de stat, Gazprom, după pierderea pieței europene.

China vrea să plătească un preț similar cu cel practicat de Rusia pe piața internă și să cumpere doar o mică parte din capacitatea anuală planificată a gazoductului. Acest anunț i-a nemulțumit pe oficialii de la Kremlin, deoarece omologii chinezi deja plătesc cel mai mic preț dintre clienți: 4,4 dolari per milion BTU, comparativ cu Myanmar, 10 dolari sau Uzbekistan, 5 dolari, relatează Financial Times.

După invadarea Ucrainei, principalii aliați comerciali ai Rusiei s-au retras, astfel președintele Vladimir Putin s-a reorientat spre alți parteneri. Primul căruia i-a solicitat ajutorul a fost liderul chinez Xi Jinping. La ultima lor întrevedere, Putin i-a cerut trei lucruri lui Xi: un acord asupra construirii unui gazoduct comun, să respingă o conferință de pace organizată de Ucraina și mai multă cooperare interbancară pe axa Moscova-Beijing.

Lipsa unui partener puternic pentru exporturile sale de gaze obligă Rusia să accepte condițiile Chinei în viitorul apropiat.

„China ar putea avea nevoie de gazul rusesc ca sursă sigură de aprovizionare, în eventualitatea unui conflict cu Taiwanul. Dar pentru ca acest acord să merite, China are într-adevăr nevoie de un preț foarte ieftin și de obligații flexibile. De asemenea, oficialii de la Beijing cred că timpul este de partea lor. Gazoductul Power of Siberia 2 poate fi construit destul de repede, deoarece câmpurile de extracție sunt deja dezvoltate. În cele din urmă, rușii nu au altă opțiune mai bună de a comercializa acest gaz”, susține analistul politic Alexander Gabuev.

China a anunțat vineri că va sări peste summitul de pace al Ucrainei de la Geneva. Un acord referitor la proiectul gazoductului rămâne momentan în faza discuțiilor, în timp ce cooperarea propusă băncilor chineze nu se ridică la nivelul dorit de autoritățile ruse.