Producția de gaze naturale din România a depășit importurile. Viitorul depinde de exploatarea Mării Negre
Producția de gaze naturale din România a depășit importurile în primele cinci luni ale anului, conform datelor statsitice. Dacă autoritățile române vor reuși să pună în valoare platforma continentală a Mării Negre, atunci viitorul energetic al țării va fi asigurat.
România a importat, în primele cinci luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 661.400 tone echivalent petrol (tep), cu 11,8% mai mare (+69.900) faţă de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Producţia internă de gaze naturale a totalizat, în perioada menţionată, 3,206 milioane tep, fiind cu 1,7% peste cea din ianuarie - mai 2023 (+52.200 tep).
Proiectul Strategiei Energetice a României 2025-2035, lansat în dezbatere de Ministerul Energiei, semnalează că, potrivit prognozelor, până în anul 2035, producţia de gaze naturale din resursă terestră este de aşteptat să scadă, menţinerea unui grad redus de dependenţă faţă de importuri fiind condiţionată astfel de dezvoltarea rezervelor descoperite în Marea Neagră.
Documentul subliniază că pe termen scurt şi mediu, rezervele sigure de gaze naturale se pot majora prin implementarea de noi tehnologii care să conducă la creşterea gradului de recuperare în zăcăminte şi prin implementarea proiectelor pentru explorarea de adâncime şi a zonelor din platforma continentală a Mării Negre.
Primele gaze naturale provenite din proiecte offshore sunt planificate să devină disponibile în piaţă din 2027. Producţia de platou va fi atinsă în decurs de un an de la începerea operațiunilor şi va dura un deceniu până când vor fi extrași aproximativ 140.000 de barili pe zi. După această perioadă, activul natural va intra în declin pentru o perioadă de opt ani.