Problemă de adâncime în Marea Neagră. Companiile românești nu știu să scoată gaz din deep sea. Stăm blocați la ușa experților străini
Atunci când a cumpărat de la ExxonMobil partea sa în afacerea gazului din Marea Neagră, Romgaz a decis să cedeze operarea zăcământului Neptun Deep din Marea Neagră către Petrom. Pe motiv că Petrom ar avea mai multă experiență în apă adâncă, Romgaz, companie de stat controlată de Ministerul Energiei, a decis să-i lase operarea. Cum nici Petrom nu știe, exploatarea fizică trebuie făcută de altcineva, priceput, la un preț greu de estimat.
În realitate, Petrom are tot atâta experiență în forajul deep sea ca și Romgaz, adică deloc. Nu sunt prea multe companii în lume care pot fora în apă adâncă, în fapt, ele se pot număra pe degete. Una ar fi chiar ExxonMobil, o altă este cea italienească SAIPEM, alta este Equinor.
Operatorul de proiect este cel care controlează toți banii, până la momentul în care gazul este extras, adică din 2027, după cum a anunțat Petrom. Aici includem calendarul lucrărilor, selectarea contractorilor, relația cu autoritățile. Pe de altă parte, compania – operator nu poate decide singură nici atribuirea de contracte, nici suma contractelor, acestea fiind decise de comun acord de cei doi acționari cu cote egale. Cu alte cuvinte, Romgaz trebuie să fie de acord cu contractele încheiate, mai ales că plătește jumătate din valoarea fiecărei facturi. Este de acord, dar Petrom este compania care vine cu aceste contracte, ea negociază cu firmele de foraj, de servicii suport și altele. După care se duce la Romgaz și-i cere să achite jumătate din costuri.
Până acum, Petrom a încheiat contracte de peste 2 miliarde de euro în vederea exploatării gazelor din Neptun Deep. Compania a semnat un acord cu o valoare estimată de 325 de milioane de euro pentru platforma de foraj semi-submersibilă Transocean Barents, pentru o perioadă minimă de un an și jumătate. În plus, a fost semnat un contract de aproximativ 140 de milioane de euro cu Halliburton România pentru servicii integrate de foraj. Acestea se adaugă contractului de 1,6 miliarde de euro anunțat anterior cu Saipem pentru instalațiile offshore, precum și altor contracte mai mici.
Din acești 2 miliarde de euro, Romgaz trebuie să acopere 1 miliard de euro. Numai că Romgaz nu știe exact dacă facturile ce i se pun în față reprezintă cu acuratețe costurile lucrărilor ce vor fi efectuate.
“Nu prea există specialiști în Romgaz care să știe la ce să se uite atunci când va veni factura și cu detalierea lucrărilor efectuate. La ce să ne uităm? De unde să știm că o anumită operațiune costă cât mi se zice că costă? Nu văd nici în alte instituții ale statului, la minister sau în altă parte, să aibă cineva o idee clară despre ce ni se va cere să plătim”, ne-au spus surse din Romgaz.
Operațiunile desfășurate în Marea Neagră mai sunt notificate și Agenției Naționale pentru Resurse Minerale iar unele dintre ele, și ACROPO - Autorităţii Competente de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore. Este neclar însă ce competențe au specialiștii din aceste instituții atunci când se vor găsi față-n față cu documente și nomenclatoare de lucrări puse în față de giganți precum Halliburton ori SAIPEM, cu armate de ingineri, de echipe de juridic și de consultanți.
Zăcământul Neptun Deep, cu rezerve estimate de circa 100 de miliarde metri cubi de gaze, ar trebui să intre în producție din 2027, potrivit anunțurilor făcute de Petrom. Până atunci, cheltuielile de dezvoltare ar urma să se ridice la aproximativ 4 miliarde de euro. La 2-3 ani după intrarea în producție, acest perimetru ar urma să producă anual circa 7 miliarde de metri cubi de gaze, adică aproape întreaga producție de gaze a României din prezent. Potrivit legii actuale, statul român are drept de preempțiune la achiziția gazelor ce vor fi extrase din Marea Neagră.
Romgaz a achiziționat anul trecut ExxonMobil Bahamas, firma care deținea concesiunea și operarea perimetrului Neptun Deep, plătind pentru ea puțin peste 1 miliard de dolari. Dacă facem calculele de până acum, cu suma plătită Exxon și cu ce are de plătit la contractele încheiate de Petrom , Romgaz se duce spre o cheltuială de 1,5 miliarde de euro. Sumele sunt în general fonduri atrase, dar și proprii.