Prima instalaţie de detritiere din Europa va fi la Cernavodă. BEI sprijină România cu 145 milioane de euro pentru proiect
Societatea Naţională Nuclearelectrica SA (SNN) şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) au semnat un acord de împrumut în valoare de 145 de milioane de euro pentru a sprijini finalizarea primei instalaţii de detritiere (CTRF) din Europa la Centrala Nucleară Cernavodă (CNE Cernavodă), informează SNN printr-un comunicat, citat de Agerpres.
Proiectul va spori securitatea radiologică a centralei electrice, va reduce şi mai mult volumul deşeurilor radioactive, acordând prioritate sănătăţii angajaţilor şi permiţând reutilizarea agentului de răcire şi a moderatorului (apa grea), după îndepărtarea tritiului. Finalizarea cu succes a proiectului va permite întreţinerea regulată, retehnologizarea şi, eventual, dezafectarea să fie întreprinse mai uşor, sigur şi eficient.
"Acest proiect face parte din strategia noastră de investiţii, care conduce la dezvoltarea sectorului nuclear în conformitate cu politica energetică naţională. Utilizând o tehnologie românească inovatoare, dezvoltată de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice - ICSI Rm. Vâlcea, instalaţia de detritiere de la Cernavodă (CTRF) va fi a treia instalaţie de detritiere din lume şi prima din Europa şi va oferi României posibilitatea de a deveni un centru european pentru producţia şi exportul de tritiu - combustibilul candidat al viitoarelor reactoare de fuziune. Suntem bucuroşi să implementăm o tehnologie inovatoare românească, bazată pe ani de cercetare şi dezvoltare, un exemplu de leadership al României în industria nucleară", a declarat Cosmin Ghiţă, CEO al Nuclearelectrica.
CTRF va elimina tritiul din agentul de răcire şi din moderatorul (apa grea) reactorului, ceea ce va conduce la o protecţie sporită a mediului, publicului şi a sănătăţii şi securităţii ocupaţionale a angajaţilor, în deplină aliniere cu obiectivele ESG ale Nuclearelectrica şi ale Europei, precizează sursa citată.