Prețurile electricității în Italia rămân ridicate, în ciuda eforturilor țării de a majora producția de energie din surse regenerabile

G.C. Data publicării: Data actualizării:
energie verde italia
sursa: shutterstock.com/

Prețurile energiei electrice în Italia sunt cele mai ridicate dintre economiile majore europene, din cauza unei dependențe persistente de combustibilii fosili pentru generarea de energie, în ciuda creșterii producției de energie regenerabilă. 

Prețurile angro ale energiei electrice din Italia au fost în medie de aproximativ 100 de euro pe megawatt oră (MWh) în 2024, conform think tank-ului energetic Ember. Comparativ, prețurile se situau la 69 de euro în Germania și 50 de euro în Spania, gospodăriile și afacerile din Italia plătind facturi mult mai mari pentru energie decât majoritatea țărilor din Europa, scrie Reuters.

Dependența de combustibili fosili

Dependența ridicată de combustibilii fosili pentru generarea energiei electrice este principalul motiv pentru costurile ridicate ale energiei din Italia. În 2023, 55% din energia electrică a Italiei provenea din combustibili fosili, conform datelor Ember, comparativ cu cu 45% în Germania, 39% în Regatul Unit, 25% în Spania și 41% în Europa în ansamblu.

Până în 2024, companiile de energie din Italia au reușit să crească producția de energie regenerabilă la un nivel record și să reducă ponderea combustibililor fosili în producția de electricitate sub 50% pentru prima dată, la 47%. Cu toate acestea, această pondere a combustibililor fosili este în continuare mai mare decât cea a economiilor rivale, cu o medie de 37% pentru Europa și 40% pentru Germania în acest an.

Costuri în creștere

Creșterea producției de energie verde în Italia în 2024 a fost susținută în principal de o creștere cu 45% a producției din hidrocentrale și o creștere cu 18% a energiei solare. Alături de o creștere de 2% a producției de energie eoliană, producția mai mare de energie hidraulică și solară a contribuit la o creștere totală de 20% a producției de energie electrică curată între ianuarie și august 2024, comparativ cu aceleași luni din 2023.

În total, producția de energie electrică din surse regenerabilă a atins un record de 88 terawatt oră (TWh) în perioada ianuarie-august, comparativ cu 73,4 TWh în perioada similară din 2023. Cu toate acestea, atât producția hidraulică, cât și cea solară ating vârful în timpul verii în Italia, iar apoi scad constant pe toamna și iarna.

Astfel, producția totală de energie curată va scădea și, probabil, va stimula o creștere a producției pe bază de combustibili fosili pe măsură ce ne apropiem de iarnă, sezonul principal de încălzire al Italiei.

Presiunile prețurilor gazelor

Companiile energetice din Italia se bazează în principal pe gazul natural, aproximativ 45% din producția de energie electrică din centrale pe gaz în 2023. Prin comparație, producătorii de energie din Germania s-au bazat pe gazul natural pentru doar aproximativ 15% din electricitate anul trecut, în timp ce media pentru Europa în ansamblu a fost de 24%.

Mai mult, peste 95% din gazul Italiei provine din importuri, din cauza unei scăderi constante a producției interne. O astfel de dependență ridicată de importuri înseamnă că firmele din sectorul energetic din Italia au fost la „mila” piețelor internaționale de gaze.

În plus, guvernul Italiei a ales să înlocuiască aprovizionarea cu gaz din Rusia - sancționată de statele membre ale Uniunii Europene după invazia armatei rusești în Ucraina în 2022 - cu achiziții de la alți furnizori. 

În plus, Italia a acoperit o parte tot mai mare a deficitului său de aprovizionare cu gaz prin importuri de gaz natural lichefiat (LNG), care este considerabil mai scump.

Efectele asupra consumatorilor

O mare parte din costurile mai mari ale importurilor de gaze au fost transferate către consumatori. Guvernul Italiei a încercat să atenueze impactul prețurilor mai mari la energie prin reducerea taxelor de vânzare și oferirea de subvenții pentru dezvoltarea capacităților de producție a energiei regenerabile.

Cu toate acestea, cum companiile de utilități sunt obligate să crească capacitatea de energie regenerabilă în cadrul unei noi legi privind securitatea energetică adoptată anul trecut, gospodăriile au suportat impactul. 

Și, având în vedere că furnizorii de energie se confruntă cu costuri mari de capital pe măsură ce construiesc noi capacități de producție de energie curată, nu se află într-o poziție de a reduce prețurile pentru gospodării prea curând. Acest lucru înseamnă că consumatorii de energie din Italia par să fie nevoiți să continue să plătească printre cele mai ridicate tarife din Europa pentru electricitate pentru viitorul previzibil.