Prețul petrolului crește pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu. OPEC și-a redus estimările privind cererea

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
OPEC
sursa: profimediaimages.ro/

Preţul petrolului s-a majorat cu peste 3% pe fondul escaladării conflictului din Orientul Mijlociu. În acest context nefavorabil, livrările de ţiţei sunt afectate.

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a crescut cu 2,64 dolari (3,3%), la 82,30 dolari, în timp ce la bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol ''light sweet crude'' a urcat cu 3,22 dolari (4,2%), la 80,06 dolari, precizează Reuters.

"Pieţele sunt din ce în ce mai îngrijorate de extinderea conflictului din Orientul Mijlociu, ceea ce ar putea determina Israelul să vizeze rafinăriile iraniane. În acest scenariu, tot lanțul de aprovizionare din zonă va fi afectat”, susțin analiștii.

Pe acest fundal, OPEC și-a revizuit așteptările privind creșterea cererii de petrol. Potrivit ultimelor date compilate în raportul lunar al organizației, cererea de petrol este în descreștere de la nivelul previzionat de 2,25 milioane de barili pe zi (bpd)  la 2,11 milioane de bpd, pentru anul 2024. Tendința se menține pe un trend descendent și la anul, deoarece potrivit prognozelor, specialiștii se așteaptă ca cererea să scadă de la 1,85 milioane bpd estimați inițial la 1,78 milioane bpd.