Prețul gazelor pentru consumatori ar putea crește cu 26% din aprilie 2025, dacă Guvernul nu pregătește liberalizarea

G.C. Data publicării: Data actualizării:
Facturi la gaze
sursa: shutterstock.com/

Prețul gazelor ar putea crește cu până la 26% de la 1 aprilie 2025, în lipsa unor măsuri adecvate, care să pregătească liberalizărea pieței, arată o analiză a Asociației Energia Inteligentă. Prețul gazelor pe piețele internaționale este în creștere, iar efectele vor fi vizibile și în piața locală. 

„Evoluțiile bursiere arată tendințe de creștere a prețului la gaze, care se vor transpune în creșteri de preț la consumatorul final, care va achita față de prețul plătit acum cu până la 0,5% prețuri mai mari până la data de 31 martie 2025 și cu până la 26% mai mari după 1 aprilie 2025”, arată analiza. 

În ultimele două săptămâni, pe fondul evoluției războiului din Ucraina, prețul gazelor naturale a crescut cu 23,7% pe bursa din Olanda, cu 22,4% pe cea din Viena și cu 24% pe Bursa Română de Mărfuri (BRM). Cotațiile pentru cel de-al patrulea trimestru al anului sunt de 42 euro/MWh pe bursa de gaze din Olanda și de 40,24 euro/MWh pe Bursa Română de Mărfuri, însă există analiști care estimează că, la iarnă, prețul gazelor pe bursa din Olanda ar putea ajunge la 50-55 euro/MWh. 

De unde va lua statul 100 – 300 milioane euro pentru a compensa aceste facturi?

Prețul gazelor de pe piața din România urmărește evoluția prețului de pe bursa din Olanda și este posibil ca prețul de tranzacționare în iarnă, la nivel local, să se ridice la 250 – 275 lei/MWh, mai arată Asociația Energia Inteligentă. Având în vedere tarifele de transport și distribuție a gazelor naturale, analiza estimează că prețul gazelor naturale furnizate la consumatorul final în această iarnă va fi de aproximativ 331,91 – 391,41 lei/MWh. Din acesta, consumatorul casnic va achita efectiv prețul plafonat de 310 lei/MWh cu TVA, urmând ca statul să compenseze diferența de 21,91 – 81,41 lei/MWh către furnizor.

Luând ca referință factura lunii iunie 2024, unde prețul achitat de consumatorii casnici din București a fost de aproximativ 309 lei/MWh cu TVA, și estimarea de majorare a prețului de aproximativ 7,5% – 26,7%, statul va trebui să compenseze facturile la gaze cu 100 – 300 de milioane de euro.

„Întrebarea este de unde va lua statul cca 100 - 300 mil euro pentru a compensa aceste facturi?”, se întreabă analiștii.

Analiza amintește că, începând cu 1 aprilie 2025, piața se va liberaliza, iar în lipsa unor măsuri de pregătire, consumatorii vor achita toate aceste creșteri.

„Liberalizarea nu este cea care crește sau scade prețul, ci doar permite să se stabilească un preț în funcție de condițiile din acel moment al pieței. Ori, ca aceste prețuri să fie corecte, sunt câteva elemente minimale: trebuie să existe instituții proactive și care să elimine eventualele derapaje care apar în piață, respectiv Consiliul Concurenței care trebuie să se asigure că există concurență, Protecția Consumatorului, care trebuie să sancționeze orice abatere sau depășire, în special pe clauze contractuale, dar să și sugereze anumite clauze pe care consumatorii ar trebui să le verifice, precum și ANR-ul, care trebuie să dezvolte o informare reală, corectă și o învățare a consumatorului, plus să vină cu instrumente privind evoluția prețurilor. Consumatorii trebuie să fie învățați în spre a căuta și a alege ofertele, însă e nevoie de încredere în instituții.

Nu în ultimul rând, trebuie să înțelegem că, pentru a avea prețuri mici, trebuie să avem costuri și taxe mici. Cât timp noi avem tendința în permanență de a crește costurile prin activități și acțiuni ineficiente, unele ca urmare a legislației existente, altele ca urmare a altor motive, sau să creștem taxele, acest lucru nu are cum să conducă în viitor la o reducere a prețului la consumatorul final”, a declarat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, pentru DigiEconomic.