Polonia vrea să schimbe reglementările UE. Varșovia are nevoie de o derogare pentru a finanța energia pe bază de cărbune

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
polonia centrala carbune
Termocentrală pe cărbuni din Polonia. sursa: profimediaimages.ro/

Polonia va avea nevoie de o extindere a reglementărilor UE care permit subvenţionarea sistemului național de termocentrale până în 2028, deoarece este dependentă de producerea energiei pe bază de cărbune.

Polonia este şi cel mai mare producător de cărbune din Uniunea Europeană şi totodată se bazează pe cărbune pentru aproximativ 70% din producţia sa de electricitate, relatează Agerpres.

"Un model ideal ar fi să vedem reactoarele nucleare înlocuind centralele pe bază de cărbune, dar aceasta este o perspectivă care va deveni realitate peste 10 ani. Nu am nicio îndoială că centralele pe bază de cărbune vor fi încă necesare până când vor în mod natural înlocuite cu centralele nucleare", a declarat Maciej Bando, responsabil cu infrastructura energetică strategică.

Noul Guvern de la Varşovia vrea să accelereze tranziţia spre surse energetice cu emisii reduse de CO2, şi intenţionează să construiască prima sa mare centrală nucleară până în 2033.