Politica incoerentă a României a adus sistemul energetic național la colaps pe caniculă - PPC (fostă Enel)

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
stalp de curent de inalta tensiune
Foto: Profimedia

Sistemul energetic naţional îşi arată limitele tehnice, fiind supus unui stres termic neobişnuit, iar printre cauzele pentru limitele în producţia de energie electrică şi pentru preţurile mari pe pieţele de energie se numără elemente precum incoerenţele în adoptarea unei Strategii Energetice Naţionale, birocraţie şi o abordare populistă, scrie pe pagina proprie de LinkedIn Alessio Menegazzo, country manager la PPC (fostul Enel) în România. Premierul Marcel Ciolacu a vorbit ieri de aceeași problemă.

"Supus unui stres termic neobişnuit - cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius pentru mai multe zile consecutive - sistemul energetic naţional îşi arată limitele tehnice. Cauzele pentru limitele în producţia de energie electrică, precum şi pentru preţurile mari pe pieţele de energie, sunt multiple, dar se rezumă la elemente precum incoerenţele în adoptarea unei Strategii Energetice Naţionale, birocraţie şi o abordare populistă, toate acesta contribuind la amânarea beneficiilor colective aduse de tranziţia energetică, un proces care se întâmplă deja în alte state UE", a scris Alessio Menegazzo pe Linkedin.


În opinia sa, o strategie energetică bine planificată şi coerentă, care ar permite maximizarea beneficiilor pentru toţi clienţii, trebuie să meargă împreună cu investiţiile în digitalizarea reţelelor, un proces care trebuie accelerat şi încurajat în mod corespunzător.

Mai multe pene de curent au fost înregistrate în ultimele zile, inclusiv spitale fiind afectate.

Premierul Marcel Ciolacu a criticat ieri cabinetele de la Ministerul Energiei pentru slaba gestionare a sistemului.

"Păi măi, domn ministru, când ai declanșat aceste programe prin PNRR, prin proiecte naționale, prin fondul de modernizare, mintea ta n-a putut gândi că îți trebuie zonă de stocare și că România are o interconectare mare de altfel la nivel european de aproape 30% și că vei produce când va fi vânt și soare mai mult decât consumi? Cu energia de la nuclear avem ce face, că e energie de bandă. Avem cel mai bun mix energetic din Europa. Dar când a fost nevoie să avem o viziune clară de dezvoltare, nu ne-a dus capul. Cel mai rău în administrație și cel mai mult mi-e frică de hărnicia prostului”, a declarat Marcel Ciolacu.