Planeta a înregistrat în 2023 un consum record de cărbune. Schimbările climatice se accentuează

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
Mina carbune China
sursa: profimediaimages.ro/

Un record istoric a fost atins în 2023. Potrivit unui raport al Agenției Internaționale pentru Energie (AIE) publicat vineri, cererea globală a atins anul acesta 8,53 miliarde de tone, impulsionată de China, India și Indonezia. Planeta nu a consumat niciodată atât de mult cărbune.

Planeta nu a consumat niciodată atât de mult cărbune: în 2023, cererea globală a atins 8,53 miliarde de tone, un record istoric, în principal din cauza creșterii puternice din China, India și Indonezia, raportează vineri, 15 decembrie, Agenția Internațională pentru Energie (AIE).

Din 2024, consumul global de cărbune ar trebui să înceapă o tendință de scădere, estimează AIE în previziunile publicate vineri, la două zile după încheierea celei de-a 28-a reuniuni internaționale ONU privind clima la Dubai. Oficialii au cerut în cadrul conferinței abandonarea treptată a surselor de combustibili fosili, inclusiv cărbunele, pentru a lupta împotriva încălzirii globale.

Asia are un apetit puternic pentru cărbune

Potrivit raportului AIE din acest an, consumul în China a crescut cu 220 de milioane de tone (+4,9%) față de 2022, cel al Indiei s-a majorat cu 98 de milioane de tone (+8%), iar cel al Indoneziei este încă în creștere, cu 23 milioane de tone (+11%) în trimestrul patru față de aceeași perioadă a anului trecut.

Pe de altă parte, consumul a încetinit brusc în Europa, o scădere cu 107 milioane de tone (23%). Statele Unite au înregistrat o scădere cu 95 milioane de tone (21%). Americanii abandonează treptat cărbunele pe fondul activității industriale slabe.

Arderea cărbunelui pentru a produce energie în industrie emite în atmosferă o mare cantitate de dioxid de carbon, responsabil pentru încălzirea globală, relatează La Croix.