Oficialii UE iau în considerare reducerea taxelor pe energie dacă prețurile cresc

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
impozitare preturi energie
sursa: gettyimages.com/

Uniunea Europeană ia în calcul relaxarea reglementărilor din domeniul energiei pentru a permite guvernelor să reducă rata de impozitare energetică dacă preţurile cresc brusc.

Comisia Europeană (CE) a propus încă din 2021 revizuirea reglementărilor din domeniul energiei, pentru a permite statelor membre să-și ajusteze cota de impozitare aferentă în funcție de fluctuațiile prețurilor din piață. Însă membrii UE nu au reuşit să ajungă la un acord din cauza divergenţelor legate de impozitarea transporturilor aeriene, care în prezent sunt scutite de taxe la nivel european.

După ani de neînțelegeri, Ungaria, care luna aceasta a preluat preşedinţia rotativă a uniunii, a revizuit propunerile şi a sugerat un compromis.

Guvernele vor putea reduce impozitarea energiei sub nivelul ratelor minime din uniune, dacă preţul electricităţii sau al unui produs energetic creşte cu mai mult de 40% timp de peste trei luni, transmite Reuters. Anterior, propunerea UE prevedea reducerea impozitării energiei dacă preţul electricităţii creşte cu peste 70% mai mult de şase luni.

Propunerea ungurilor are la bază un raționamet solid: măsura va permite guvernelor să reducă rapid taxele, facturile consumatorilor vor scădea iar Europa va fi mai bine pregătită în eventualitatea unei noi crize energetice. Dar soluția Ungariei nu atinge problema sensibilă a introducerii de taxe în domeniul aviatic.

Rămâne de văzut dacă statele membre UE vor ajunge la un acord final în această privință. Orice schimbare de politică fiscală necesită aprobare unanimă din partea tuturor țărilor care aparțin spațiului comunitar.