Obiectivul climatic global de 1,5°C este „mort de-a binelea”, spun experții

G.C. Data publicării:
energie verde
sursa: shutterstock.com/

Oamenii de știință afirmă că obiectivul de a menține creșterea temperaturii medii la nivel mondial sub 1,5 C până la sfârșitul secolului nu mai este realizabil, în ciuda discuțiilor de la Cop29 din Baku. Ținta este acum „moartă de-a binelea”, iar 2024 este aproape sigur primul an în care această limită va fi depășită, au concluzionat cu pesimism specialiștii.

Trei dintre cele mai importante cinci grupuri de cercetare în domeniul climei consideră că anul 2024 este pe cale să fie cu cel puțin 1,5°C mai cald decât perioadele preindustriale, stabilind astfel un nou record, depășind 2023. Ultimii zece ani au fost deja cei mai calzi înregistrați vreodată, potrivit The Guardian.

Deși un singur an peste pragul de 1,5°C nu reprezintă automat o catastrofă climatică sau încălcarea Acordului de la Paris din 2015, în care țările au convenit să depună eforturi pentru a menține creșterea temperaturii pe termen lung sub acest prag, oamenii de știință avertizează că acest obiectiv este, de fapt, deja imposibil de atins.  

„Obiectivul de a evita depășirea pragului de 1,5°C este mort. Este aproape imposibil de evitat acest lucru acum, deoarece am întârziat prea mult cu acțiunile”, a declarat Zeke Hausfather, lider de cercetare climatică la Stripe și om de știință la Berkeley Earth. „Depășim rapid pragul de 1,5°C, iar acest lucru va continua până când volumul emisiilor globale va înceta să mai crească.”  

Deși țările au convenit să renunțe treptat la combustibilii fosili, acest an este pe cale să stabilească un nou record al emisiilor de gaze cu efect de seră. Chiar și dacă toate angajamentele naționale actuale sunt îndeplinite, lumea se îndreaptă spre 2,7°C, ceea ce ar putea provoca valuri de căldură devastatoare, inundații, foamete și tulburări sociale. „Nu reușim să schimbăm curba emisiilor”, a spus Sofia Gonzales-Zuñiga, analist la Climate Analytics.  

Cu toate acestea, discuțiile de la Cop29 din Baku au continuat să susțină necesitatea unor acțiuni și măsuri urgente pentru a rămâne sub pragul de 1,5°C.

În ciuda acestei perspective sumbre, unii susțin că situația este mai optimistă decât înaintea semnării Acordului de la Paris, când era prevăzută o creștere a temperaturii medii de peste 4°C. Energia verde și ieftină crește rapid, iar cererea de petrol ar putea atinge un vârf până la sfârșitul acestui deceniu.  

„1,5°C nu este un prag de la care să cadă lumea în prăpastie, dar cu cât încălzim mai mult planeta, cu atât ne apropiem de puncte critice care vor aduce consecințe dramatice pentru climă”, a spus Grahame Madge, purtător de cuvânt pentru climă la Met Office din Marea Britanie.