O localitate din Germania va fi rasă de pe fața pământului pentru a face loc unei mine de cărbune

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
mina carbune germania
sursa: profimediaimages.ro/

Localitatea est-germană Muhlrose are o istorie bogată de șapte secole, însă acum cei 200 de locuitori trebuie să-și facă bagajele și să plece. Industria minieră din zonă vrea să extindă o exploatație de cărbune, astfel că Muhlrose va dispărea de pe hartă.

Chiar dacă autoritățile germane au promis închiderea minelor de cărbune din 2038, până atunci marile grupuri industriale accelerează procesul exploatațiilor. Astfel, localitatea Muhlrose devine victima unei astfel de decizii, pentru că stă pe bogate resurse de lignit, un tip de cărbune de calitate inferioară.

Lucrările de demolare sunt în plină desfăşurare. Peste două treimi dintre clădiri au fost dărâmate şi au mai rămas doar câteva case.

excavator demolare germania
sursa: profimediaimages.ro/

Locuitorii au fost relocați și despăgubiți de compania energetică în funcție de dimensiunea proprietății, însă au acceptat cu greu despărțirea de localitatea în care au trăit o viață.

"Deciziile sunt luate în funcție de interesele companiilor, nu ale comunităților. Nu voiam să mă mut pentru că m-am născut aici. Asta este casa mea", declară Detlef Hottas, unul dintre ultimii rezidenţi din Muhlrose.

demolare muhlrose
sursa: profimediaimages.ro/

Muhlrose este amplasat într-un bogat bazin carbonifer, la intersecția dintre Cehia, Polonia şi Germania. Deși Berlinul a decretat eliminarea cărbunelui din procesul energetic, dezvoltarea noilor capacități de producție din surse regenerabile se desfășoară într-un ritm lent și insuficient.

Pe lângă acest impediment, odată cu izbucnirea războiului din Ucraina și sistatea livrărilor de gaze rusești, la care se adaugă închiderea ultimelor atomocentrale din țară, au făcut ca Germania să se bazeze puternic pe cărbune pentru producţia de electricitate, transmite Bloomberg.