Modernizarea Unității 1 Centralei Nucleare Cernavodă costă 240 mil. euro și e făcută cu Canadian Nuclear Partners

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
centrala nucleara cernavoda
sursa: profimediaimages.ro/

SN Nuclearelectrica SA (SNN) şi Canadian Nuclear Partners SA (CNPSA) au semnat un Acord-cadru pe termen lung, în valoare de aproximativ 240 de milioane de euro, pentru furnizarea de servicii de Project Management Organization (PMO) în vederea pregătirii şi implementării proiectului de retehnologizare a Unităţii 1 a Centralei Nucleare Cernavodă.

"Acest acord-cadru, semnat astăzi, are o valoare aproximativă de 240 de milioane de euro (360 de milioane de dolari canadieni) şi reprezintă un pas esenţial în finalizarea retehnologizării Unităţii 1 de la CNE Cernavodă în conformitate cu etapele de dezvoltare stabilite. În cadrul acordului, CNPSA, o filială a Laurentis Energy Partners (Laurentis), va sprijini SNN prin furnizarea de: servicii de management de proiect; asistenţă tehnică; servicii de consultanţă; formare profesională specifică retehnologizării centralei CANDU şi organizarea şi coordonarea punerii în funcţiune a Unităţii 1, până la revenirea acesteia la exploatarea comercială", informează Nuclearelectrica într-un comunicat transmis marţi Agerpres.

Acordul-cadru se bazează pe un acord anterior semnat între SNN şi Laurentis, prin intermediul CNPSA, în 2021, pentru a dezvolta un program de conservare a sistemelor de apă din reactor în timpul retehnologizării.

România şi Canada colaborează de mai bine de 50 de ani în industria nucleară şi continuă să o facă prin promovarea unor proiecte strategice pentru a promova securitatea energetică, decarbonizarea şi dezvoltarea economică.

Compania naţională "Nuclearelectrica" SA este compania naţională de energie electrică, termică şi combustibil nuclear din România, care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deţinând 82,49% din acţiuni, iar ceilalţi acţionari 17,50%, după listarea la bursă a companiei în 2013.

Sucursala CNE Cernavodă (CNE) operează două unităţi nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unităţi dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrica de combustibil nuclear şi a realizat ciclul integrat al combustibilului prin achiziţia unei linii de procesare a concentratului de uraniu pentru a susţine proiectele de investiţii pe termen lung ale companiei.

Nuclearelectrica joacă un rol major la nivel naţional, contribuind cu peste 20% din energia nucleară la producţia totală de energie şi cu 33% din producţia totală de energie fără CO2 din România.

Canadian Nuclear Partners S.A.(CNPSA) este o filială a Laurentis Energy Partners, care la rândul ei este o filială a Ontario Power Generation, cu birouri în Bucureşti şi Cernavodă, specializată în servicii de organizare a managementului de proiect.