Ministerul Energiei spune că nu urmărește obligarea prosumatorilor de a efectua audituri cibernetice

G.C. Data publicării:
casa verde fotovoltaice buget
sursa: shutterstock.com/

Ministerul Energiei a transmis, joi seară, o serie de precizări privind proiectul de act normativ care cuprinde, printre altele, unele prevederi ce vizează operatorii de distribuție a energiei electrice și prosumatorii: obligația de a efectua anual un audit cibernetic al invertoarelor și al tuturor rețelelor informatice asociate centralelor electrice fotovoltaice.

„Ministerul Energiei nu urmărește sub nicio formă obligarea prosumatorilor de a efectua audituri de securitate cibernetică, ci doar, eventual, a marilor producători/operatori de rețea. Individualizarea marilor producători/ operatori de rețea se poate realiza doar prin raportare la calitatea de operator de servicii esențiale, astfel cum este definită prin Directiva NIS2 și viitoarea lege de transpunere”, a transmis Ministerul Energiei.

Proiectul se află în faza consultării publice, ceea ce înseamnă că poate suferi modificări, completări sau chiar eliminarea normei, dacă autoritățile publice consultate, partenerii sociali și societatea civilă formulează propuneri în cauză, mai spune sursa citată. 

Vezi și Statul român vrea să impună operatorilor de distribuție și prosumatorilor obligația unui audit cibernetic anual. Despre ce e vorba?

„Singura intenție a Ministerului Energiei este aceea de a proteja, prin măsuri preventive, securitatea cibernetică a marilor producători de energie electrică, în scopul asigurării securității sistemului energetic național. 

Ministerul Energiei rămâne deschis dialogului cu specialiștii din domeniu și garantează public că forma finală a proiectului de act normativ va satisface opiniilor formulate de specialiști și autoritățile naționale competente în domeniul energiei, securității cibernetice etc.”, mai arată ministerul.

Proiectului de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr.123/2012, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr.220/2008 privind stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile” a fost lansat miercuri în consultare publică. Termenul de consultare este de 10 zile lucrătoare.