Ministerul Energiei lansează două noi apeluri de proiect. Investițiile vizează dezvoltarea surselor regenerabile
Ministerul Energiei a lansat două noi apeluri de proiect prin care speră să dezvolte sursele de energie regenerabilă pe teritoriul țării. Bugetul total estimat se ridică la peste 800 de milioane de euro.
Primul apel de proiecte face parte din cadrul Fondului pentru Modernizare vizând Programul cheie nr. 1:
- Surse regenerabile de energie şi stocarea energiei
- Sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum.
Potrivit unui comunicat al ministerului, apelul de proiecte este competitiv cu procedură de ofertare concurenţială, bazat pe două criterii de selecţie. Proiectele trebuie depuse în platforma electronică dedicată până pe 23 iulie 2024, ora 17:00.
Bugetul total estimat este echivalentul în lei a sumei de 415 milioane euro şi reprezintă sume nerambursabile din Fondul pentru modernizare.
Activităţile finanţabile în cadrul acestui apel de proiecte vizează:
- realizarea capacităţilor noi de producere energie electrică din surse eoliene;
- realizarea capacităţilor noi de producere energie electrică din surse solare (sub 5 MW inclusiv);
- realizarea capacităţilor noi de producere energie electrică din surse solare (peste 5 MW);
- realizarea capacităţilor noi de producere de energie electrică din surse hidro.
Al doilea apel lansat tot joi, vizează sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru proiecte privind societăţi şi regii autonome.
La fel ca în cazul primului apel, proiectele vor fi depuse în platforma electronică dedicată iar termenul limită este același.
Bugetul total estimat este echivalentul în lei a sumei de 400 milioane euro şi reprezintă sume nerambursabile din Fondul pentru modernizare.
În cadrul acestei proceduri de ofertare concurenţială pot fi finanţate nerambursabil proiecte care au ca obiectiv implementarea uneia dintre acţiunile:
- realizarea capacităţilor noi de producere energie electrică din surse eoliene;
- realizarea capacităţilor noi de producere energie electrică din surse solare;
- realizarea capacităţilor noi de producere de energie electrică din surse hidro.
Documentele finale aferente apelului de proiecte, respectiv Schema de ajutor de stat şi Ghidul solicitantului, pot fi accesate de aici.