Măsuri pentru tranziția verde: Turcia îşi propune să îşi crească de patru ori capacitatea de energie eoliană şi solară până în 2035

Redacția Digi Economic Data publicării:
Energie regenerabila
sursa: gettyimages.com/

Turcia are nevoie de 108 miliarde de dolari în investiții publice și private pentru a-și crește de patru ori capacitatea de energie eoliană și solară la 120.000 MW până în 2035, a declarat luni ministrul Energiei, Alparslan Bayraktar.

La un eveniment în care a fost prezentat planul țării în domeniul energiei regenerabile, Bayraktar a spus că termenii pentru prima licitație din acest an pentru zona de resurse regenerabile vor fi anunțați săptămâna viitoare. Ministerul Energiei lucrează la modificarea reglementărilor actuale pentru investiţiile în energie regenerabilă şi pentru a încuraja sectorul privat să participe mai mult.

Ca parte a eforturilor de a crește capacitatea, ministerul se va concentra pe 34.000 MW de acorduri de pre-licențiere și permise pentru centrale din țară.

„Trebuie să accelerăm şi să ne concentrăm asupra capacităţii aflate în proces de investiţie... Ne propunem să reducem perioada de obţinere a unui permis la doi ani, de la patru ani”, a spus Bayraktar, potrivit Reuters.

Din totalul investițiilor necesare pentru creșterea capacității, aproximativ 28 de miliarde de dolari vor fi alocate pentru îmbunătățirea infrastructurii de transmisie, construirea de transformatoare și instalarea de rețele de transmisie de înaltă tensiune în întreaga țară, a adăugat ministrul.

Deși capacitatea Turciei de energie eoliană și solară a crescut semnificativ în ultimii ani, procesul lung de obținere a permiselor și lipsa finanțării au fost principalele probleme pentru investitorii din sectorul energetic.

Turcia va organiza o licitație pentru alocarea a 2.000 MW în centrale eoliene și solare la începutul anului viitor, cu un nou sistem care va oferi un preț minim garantat și garanții pe termen lung pentru achiziția de energie electrică, ceea ce va facilita finanțarea investițiilor, a spus Bayraktar.

Turcia, care dispune de resurse modeste de petrol și gaze naturale, a încurajat investițiile sectorului privat în centrale de energie electrică verde încă din 2005 pentru a reduce costurile ridicate la importuri și pentru a se proteja de riscurile geopolitice.

Centralele solare, eoliene, geotermale și pe biomasă, care au început să funcționeze după 2005, au ajuns la o capacitate instalată de aproximativ 30.000 MW, respectiv 17,7% din capacitatea națională totală instalată în ultimii 18 ani.

În timp ce consumul de electricitate al Turciei s-a triplat în ultimii 20 de ani, se așteaptă să crească și mai rapid în viitor pe fondul tranziției energetice pe termen lung, care implică înlocuirea energiei din combustibili fosili cu cea provenită din surse verzi.