Mai mult de jumătate din energia electrică produsă în Germania provine din surse regenerabile

Alexandru Gologan Data publicării:
germania energie regenerabila
sursa: gettyimages.com/

Sectorul energiei regenerabile din Germania continuă să se extindă, astfel că electricitatea generată de energia eoliană, solară, hidrogen şi hidroelectrică reprezintă 56% din consumul total de electricitate, în primele nouă luni ale anului curent.

Extinderea energiilor regenerabile are un rol central în eforturile Guvernului german de a-şi îndeplini obiectivele climatice şi de a reduce dependenţa de combustibilii fosili. Obiectivul Germaniei este ca producţia de energie din surse regenerabile să ajungă la 80% din totalul producţiei de electricitate până în 2030, notează Handelsblatt

După ce primele trei trimestre din 2024 s-au scurs, energia regenerabilă a acoperit 56% din consumul total de energie electrică, în creştere faţă de nivelul de 52% înregistrat în perioada ianuarie-septembrie 2023.

„Faptul că mai mult de jumătate din kilowaţii-oră de electricitate consumaţi în Germania provin acum din surse de energie regenerabilă arată că suntem pe drumul cel bun. Generarea electricităţii cu ajutorul vântului şi a soarelui nu este constantă. Trebuie să asigurăm o infrastructură adecvată de stocare a energiei pentru perioadele în care nu străluceşte soarele şi nu bate vântul", susțin oficialii germani.

Conform datelor, sursele de energie regenerabilă au acoperit mai mult de jumătate din consumul de electricitate al ţării în fiecare lună din 2024, procentele variind între 53% şi 59%. Per ansamblu, generarea brută de electricitate din surse de energie regenerabilă a urcat cu 8,3%, ajungând la 217 miliarde kilowaţi-oră.

O creştere semnificativă s-a înregistrat în domeniul energiei solare, fiind generaţi aproximativ 65 miliarde kilowaţi-oră (kWh), un avans de 15% comparativ cu primele nouă luni ale anului trecut.

În perioada ianuarie-septembrie 2024, a scăzut producţia de electricitate din combustibili fosili (cărbune şi gaze naturale) cu 10,5%, la 149 miliarde kWh.