Lupta economică dintre SUA și China schimbă prețurile mondiale în energia regenerabilă

Ionuț Tudorică Data publicării: Data actualizării:
panouri solare
Foto: Gettyimages

Piața mondială a echipamentelor de producție de energie s-ar putea schimba ca urmare a creșterii de către SUA a tarifelor vamale la exporturile de produse de energie regenerabilă din China, totul în încercarea de a proteja producția internă, relatează Anadolu. Companiile chineze de energie regenerabilă caută în mod activ oportunități de afaceri pe piețele cu cerințe de conținut local pentru a deveni centre regionale de producție.

În ultimele săptămâni, administrația SUA și-a exprimat îngrijorarea cu privire la subvențiile interne acordate de China pentru producția de energie curată. În urma acestui fapt, administrația americană și-a anunțat decizia de a majora tarifele pentru importuri din China în valoare de 18 miliarde de dolari.

Tarifele comerciale urmează să se modifice pentru diverse materiale și produse în anii următori. De exemplu, tariful pentru anumite minerale critice va crește de la 0% la 25% în acest an. Tariful pentru bateriile litiu-ion pentru vehicule electrice va crește de la 7,5% la 25% până la sfârșitul anului, iar tariful pentru bateriile litiu-ion non-EV va cunoaște o creștere similară până în 2026.

Tariful pentru componentele bateriilor va crește de la 7,5% la 25% în acest an, iar tariful pentru celulele solare este programat să crească de la 25% la 50% în acest an.

Adrian Duhalt, cercetător la Center on Global Energy Policy de la Universitatea Columbia, a declarat pentru Anadolu că „disputa comercială” dintre cele două țări va continua, iar China s-ar putea orienta către noi piețe, ceea ce ar putea duce la schimbări în comerțul global cu energie.

Potrivit lui Duhalt, având în vedere barierele comerciale impuse Chinei pentru produsele sale care intră în SUA și intenția clară a acesteia de a exercita o influență semnificativă în industriile legate de tranziția energetică, inclusiv în ceea ce privește mineralele critice, bateriile, vehiculele electrice și panourile solare, dorința Chinei de a intra și de a-și consolida prezența pe alte piețe, în special în țările în curs de dezvoltare sensibile la preț, este mai tare ca niciodată.

„Mi se pare că conflictul dintre aceste două țări riscă să crească costul transformării energetice pentru toată lumea”, a spus el, adăugând că, dacă și alte țări vor călca pe urmele Statelor Unite, ar putea avea loc o creștere globală a prețurilor în comerțul cu energie.

De asemenea, el a subliniat că, în scenariul în care alte țări urmează exemplul SUA și impun taxe pe produsele Chinei, lumea nu ar trebui să excludă o creștere a prețurilor la produsele de bază.

Caner Zanbak, un coordonator de mediu al Asociației Minerilor din Turcia, a declarat că China va fi afectată în mod minim de creșterea taxelor datorită noilor investiții și comerțului cu țările în curs de dezvoltare în fața acestor decizii luate de SUA pentru a-și proteja producția. Zanbak spune că situația în cauză nu va duce la o concurență mai mare, ci mai degrabă țări precum Japonia, Coreea de Sud și Uniunea Europeană (UE) ar putea începe să concureze în condiții de piață mai favorabile în următorii cinci ani. „În acest moment, această rivalitate pare fierbinte, dar având în vedere aparenta superioritate a Chinei în problemele de aprovizionare cu materii prime la nivel mondial, cred că se va atenua în viitor”, a spus el. Zanbak afirmă că Turcia poate transforma situația într-o oportunitate, în special dacă își mărește producția de panouri solare și intră în cooperare de liber schimb cu piețe precum SUA și țările membre ale UE, unde poate vinde cu ușurință.

Potrivit noului raport Looking Overseas al Wood Mackenzie, exporturile chineze de produse regenerabile au crescut cu 35% între 2019 și 2023, datorită prețurilor competitive și a dominației capacității de producție. Potrivit raportului, companiile chineze de energie regenerabilă caută în mod activ oportunități de afaceri la nivel mondial.

Investitorii în energie regenerabilă tind să investească pe piețele cu cerere mare de energie, medii de afaceri stabile și fluxuri de venituri previzibile. Între timp, producătorii chinezi vizează piețele cu cerințe de conținut local pentru a deveni centre regionale de producție.

Lanțurile de aprovizionare integrate, scăderea rapidă a prețurilor și un standard ridicat de performanță au permis producătorilor de energie regenerabilă din China să furnizeze peste 65% din cererea globală totală, iar consultanții de la Wood Mackenzie se așteaptă ca această tendință să continue.